شباهت در شروع سرطانهای کلیه، کبد، معده و پانکراس

✅مطالعه اخیر در دانشگاه پزشکی واشنگتن نشان میدهد که سلولهای بالغ معده گاهی به حالت اولیه خود بازمیگردند و مانند سلولهای بنیادی رفتار میکنند که بهسرعت تقسیم میشوند. اکنون محققان به این نتیجه رسیدهاند که این فرایند مختص اندام خاصی نیست و وقتی بافت متحمل نوع خاصی آسیب میشود، سلولهای بالغ آن گویی جوانتر میشوند و بهسرعت تکثیر مییابند، رفتاری که میتواند منجر به سرطان شود.
?سلولهای پیرتر میتوانند خطرناک باشند زیرا همراه با اینکه رفتاری شبیه به سلولهای بنیادی پیدا میکنند، در طول دوره زندگیشان، تمام جهشهایی که میتواند منجر به سرطان شود را با خود حمل میکنند. بااین وجود از آنجا که سلولهای بالغ موجود در معده، پانکراس، کبد و کلیه در طی تقسیم دوبارهای که انجام میدهند، ژنهای مشابهی را فعال میکنند، میتوان از نتایج بهدست آمده اینگونه برداشت کرد که شروع سرطان در این اندامها مشابه یکدیگر است؛ لذا میتوان از روشهای درمانی یکسانی برای مبارزه با آنها استفاده کرد.
?در این مطالعه از سلولهای معده و پانکراس انسان و موش، سلولهای کلیه و کبد موش و سلولهایی که از بیش از ۸۰۰ تومور و آسیبهای پانکراسی از افراد گرفته شدهبود، استفاده شد و مطالعه بر روی آنها نشان داد که وقتی بافت دچار عفونت یا آسیبی میشود، سلولهای بالغ آن به مرحله سلولهای بینادین بازمیگردند که تقسیم سریعی دارند؛ و تمام این سلولها در جریان تغییر سلولهای بالغ و تقسیم دوباره آنها، ژنهای مشابهی را فعال میکنند.
?نویسنده ارشد این مقاله میگوید: «ما ابتدا مشاهده کردیم که فعالیت ژنهای مرتبط با تخریب سلولی بهشدت افزایش یافت، سپس مسیرهای رشد سلولی، این تخریب را حس کرده و فعال شدند و موادی را آزاد کردند که سبب شروع مسیرهای مربوط به رشد سلول شد و منجر به تقسیم سلولهای بالغ شد».
?فرایندی که طی آن، سلولهای بالغ شروع به تقسیم دوباره میکنند را paligenosis مینامند. این فرایند مشابه به آپوپتوز _مرگ برنامهریزی شده سلول_ است از این جهت که در تمام سلولهای بدن بهطور مشابهی رخ میدهد.
?دانشمندان بر این باورند که با استفاده از یافتههای بهدست آمده میتوان هدفگذاری جدیدی برای درمان سرطان صورت داد چراکه فاکتورهایی از شروع سرطان بافت شدهاست که در چند بافت، مشابه میباشد.
?مترجم: فرزانه صائبی راد
☑عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی