شناسایی ژن های اصلی در پاسخ گیاه نسبت به خشکی

گیاهان بر خلاف جانوران ، نمیتوانند حرکت کنند و هنگامی که منابع کم می شود به تنظیم کار آمد رشد خود بوسیله ی پاسخ به علائم میحطی نیازمند اند.
خشکی مهمترین عامل کم شدن رشد و محصول در گیاه است و در کشاورزی توجه ویژه ای به پاسخ های گیاه در شرایط خشکی می شود.
یک تیم از پژوهشگران دانشگاهVIB Ghent سعی کردند با روش مطالعات پویش کل ژنومی (GWAS) ژن های دخیل در پاسخ های گیاه مدل آرابیدوپسیس را به شرایط خشکی اندک مشخص کنند.
این پژوهش بینش بیشتری نسبت به اینکه چگونه گیاهان از عهده شرایط محدود کننده بر می آیند ایجاد کرد که میتواند برنامه های اصلاح و تلاش های مهندسی ژنتیک برای ایجاد گیاهانی با کارایی بالا و محصولات مقاوم به خشکی را سبب شود.
دانشمندان پیش بینی میکنند که تغییرات اقلیمی باعث مشکلات گسترده ای در کشاورزی خواهد شد که عمدتا بوسیله ی خشکی خواهد بود.
برای اطلاعات بیشتر درباره این ژن ها تیم دکتر اینزه در همکاری با دانشگاه GIM استرالیا و دانشگاه würzberg آلمان به بررسی تفاوت های پاسخ ۱۰۰گیاه مدل آرابیدوپسیس پرداختند و ژن هایی را شناسایی کردند که هسته مرکزی ژن های دخیل در پاسخ گیاهان به شرایط خشکی را شامل می شوند.
پژوهشگران این گیاه را تحت شرایط خشکی اندک بررسی کرده و آنالیز هایی از پاسخ برگ های هر گیاه در سطح سلولی و مولکولی انجام دادند. آنالیز ترنسکریپتوم برگ های جوان در این شرایط ، برای نخستین بار انجام شده است و اطلاعات دقیق تری از رفتار سلول های یک بافت خاص در پاسخ به خشکی به دست می دهد.
در سطح ملکولی اگرچه تنوع در پاسخ خشکی بسیار گسترده است ولی فقط تعداد معدودی از ژن ها مسئول پاسخ دفاعی خشکی گیاه هستند.
در فاز بعدی مطالعات کارکرد و طبقه بندی ژن های کشف شده مد نظر قرار خواهند گرفت ، آن هم نه فقط در گیاه مدل. بلکه در محصولاتی نظیر ذرت که از نظر اقتصادی و کشاورزی برای ما حائز اهمیت هستند.
ترجمه و آماده سازی: آرش راثی
مفهوم GWAS چیست؟
لینک خبر
لینک مقاله