صنعت دارویی سبز

سنتز داروهای حیاتی از زیست توده طبیعی میتواند نسبت به روشهای سنتی مقرون به صرفهتر باشد و محصولات جانبی سمی کمتری تولید کند.
به تازگی دانشمندان روسی با به کارگیری تکنیکهای «شیمی سبز» توانستهاند از زیست توده گیاهی برای تولید مقادیر صنعتی از یک جزء اساسی یا «ماده شیمیایی پایه» بنام ۵- هیدروکسی متیل فورفورال (۵-HMF) برای ترکیبات دارویی مفید، استفاده کنند.
دانشمندان امیدوارند روش جدید منجر به تغییر آب و هوای جهانی شود زیرا کربن را خنثی میسازد. زیست توده گیاهی به عنوان ماده منبع، کربن را از طریق فتوسنتز طبیعی وارد میکند. سپس فرایند جدید زیست توده را به ۵-HMF تبدیل مینماید. این مولکول راهانداز برای ساخت دیگر مواد شیمیایی که در شیمی آلی، علم مواد، سوخت های زیستی و صنعت دارویی کاربرد دارند، تحت فرایندهای بعدی قرار میگیرد.
استفاده از این فرایند نسبت به روش های سنتی ضایعات بسیار کمتری تولید میکند. سنتز یک کیلوگرم دارو با استفاده از روشهای شیمیایی سنتی در هر جایی از ۳۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم ضایعات تولید میکند که بسیاری از آنها سمی هستند؛ اما تنها محصول تولید ۵-HMF با استفاده از شیمی سبز، آب است.
مشکل دیگر تولید ۵-HMF با روش های سنتی مبتنی بر نفت، متلاشی شدن بسیار سریع آن به دلیل داشتن ناخالصی است. محققان یک فرایند کاتالیستی را برای ساخت یک جامد کریستالی از ۵-HMF با خلوصی حدود ۹۹.۹ درصد، توسعه دادند که خالصتر از نسخههای مبتنی بر نفت است و تجزیه نمیشود. این کار با تبخیر پیوسته آب از سطح زیستتوده در طی واکنش انجام شده و باعث گردید مایع یونیزه برای تشکیل آنچه که محققان «محفظه های آبی نانوساختار» نامیدند، در سیستم باقی بماند.
در حال حاضر محققان در حال کار برای توسعه فرایندهای سبز کارآمد بیشتر برای تولید مستقیم مولکولهای دارویی از زیست توده هستند.
ترجمه: محمد رضازاده