طراحی یک واکسن جدید برای بیماری سل

در سال ۲۰۱۵، در سرتاسر جهان ۱۰.۴ میلیون نفر مبتلا به سل بودند و ۱.۸ میلیون نفر به واسطه ی این بیماری فوت کردند. بخش اعظمی از مرگ و میرهای کشورهای متوسط و کم درآمد به علت سل است.
اخیرا یک واکسن جدید وموثر برای سل شناخته شده است که نتایج اولیه این واکسن روی موش امید بخش بوده است. دراین واکسن جدید از دانه های زیستی به عنوان یک پلت فرم جهت ارائه ی آنتیژنهای باکتریهای مولد سل به سیستم ایمنی بدن استفاده می شود. این دانههای زیستی پلی استرهای طبیعی هستند که قابلیت زیست تخریب پذیری دارند و برخی از باکتری هایی که مولد سل نیستند روی این دانههای زیستی تجمع کرده و نهایتا کره های کوچکی را ایجاد میکنند. محققان باکتریهای سطح دانههای زیستی را جهت ارائه ی آنتیژنهای باکتری های مولد سل، مهندسی و دستکاری کردند. بررسی ها نشان داد آنتیژنهای مایکوباکتریوم ارائه شده روی دانههای زیستی میتواند پاسخهای ایمنی سلولی در موشها را القا کند.
همچنین محققان از یک گونه ی مایکوباکتریوم به نام M. smegmatis –که سبب بروز عفونت سل نمی شود- در دانه های زیستی استفاده کردند و آن را به عنوان واکسن روی موش بررسی کردند. نتایج نشان داد که دانه های زیستی مایکوباکتریوم یک پلت فرم جدید برای ترکیب یک مجموعه بزرگ آنتی ژنی قابل مقایسه با واکسن های زنده با ایمنی بالا ایجاد می کند که مقرون به صرفه است.
مطالعات آینده بر روی انجام واکسیناسیون و بررسی ایجاد مصونیت در برابر سل و همچنین توسعه ی روشهای کارآمد در تولید و خالص سازی واکسن است.
تهیه و آماده سازی: فائزه علی عسگری