چگونه طوطیهای سبز و زرد، سبب ایجاد نسلی آبیرنگ میشوند؟!

?#رصد_لحظهای?
✅هنگامیکه به نمایشهای دیدنی از رنگ در جهان طبیعی میرسیم، پرندگان جایگاه خاصی را به خود اختصاص میدهند. محققین در یکی از آخرین پژوهشهای خود، دلیل ایجاد رنگ آبی را در نسل طوطیهایی که عمدتا سبز و زرد هستند، یافتهاند.
?بسیاری از پرندگان دارای رنگ روشن، رنگدانههای خود را از غذاهایی که میخورند میگیرند، اما این مسئله در مورد طوطیها صدق نمیکند. اخیرا محققان مطالعهای روی طوطیهای کوچک دراز دم و سبزرنگ اهلی که با عنوان «باجی» نیز شناخته میشوند انجام شده است. در این مطالعه، در خصوص اینکه چگونه این پرندگان، پرهایی با رنگهای مشخص زرد، آبی و سبز تولید میکنند، شواهد جدیدی بهدستآمده است.
?تامس کوک، یکی از محققین این مطالعه از دانشگاه استانفورد میگوید: «باجیها یک سیستم بزرگ برای مطالعه رنگ طوطیها هستند، زیرا انتخاب مصنوعی در بیش از ۱۵۰ سال گذشته منجر به ایجاد تعداد زیادی از صفات ژنتیکی ساده مندلی در آنها شده که بر روی رنگشان تأثیر میگذارد». او میافزاید: «ما یک ژن نامشخص را در باجیها شناسایی کردهایم که در پرهای در حال رشد این پرندگان بسیار بیان میشود و قادر به سنتز رنگدانههای زرد است.»
?در این تحقیق جدید، محققین دانشگاه استانفورد جهت شناسایی یک منطقه حاوی جهش رنگ آبی، برای اولین بار از سراسر ژنوم باجیها نقشهبرداری کردهاند.محققان در این مطالعه، DNAی ۲۳۴ باجی را توالی یابی کردند، که ۱۰۵ مورد آنها آبی بودهاند. آنها در این مطالعات به یک ژن تغییریافته منفرد (MuPKS) اشاره نمودهاند که آنزیمی به نام polyketide synthase شناختهشده در پرندگان آبی را کدگذاری میکند و در پرندگان زرد و سبز بهشدت بیان میشود، ولی در آبیها به دلیل تغییر در برخی اسیدآمینهها، بهدرستی بیان نمیگردد.
?محققان میگویند شگفتآور است که یک جهش در ژن تغییریافته موجب چنین تغییر رنگ قابلتوجهی شده باشد.
این کشف نشان میدهد که تغییرات تکاملی مهمی که منجر به ایجاد رنگهای روشن در طوطیها شده، بر اساس الگوی بیان ژن بوده است.
?بر اساس این یافتهها که در مجله بینالمللی Cell با ضریب تأثیر ۳۰.۴۱۰ گزارش شدهاند، بعدی مهم به مطالعات تکاملی طوطیها اضافه گردیده است.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن