عملکردی بیش از مارکر سلولهای بنیادی

✅مشخص شدهاست که پروتئین CD34 که غالباً بهعنوان مارکر سلولهای بنیادی خونی شناخته میشوند، به مهاجرت سلولها به مغز استخوان نیز کمک میکند. دانشمندان دریافتند که این پروتئین تنها یک مارکر سطحی نیست و نقش کلیدی در اتصالات ملکولی چسبنده در مغز استخوان دارد.
?بهگفته یکی از محققان، میتوان با این اکتشاف، پیوند سلولهای بنیادی و سلولهای پروژنیتور خونی را بهبود بخشید و با تقویت مهاجرت این سلولها، به مقاصد درمانی بسیاری دست یافت. پیوند سلولهای بنیادی برای بهبودی طیفی از بیماریهای خونی خطرناک بهکار میرود.
?برای جداسازی این سلولها در شخص بالغ (و نه خون بند ناف) به فرد دهنده دارویی داده میشود که سبب میشود سلولهای بنیادی آن شروع به حرکت کنند و وارد جریان خون شوند، سپس این خون به دستگاهی ارائه میشود که تمام سلولهای بیانکننده CD34 را جداسازی میکند.
?این سلولهای CD34مثبت، قادرند انواع سلولهای خونی را تولید کنند اما این تنها قابلیت آنها نیست. بعضی دیگر از سلولها که این مارکر سطحی را بیان نمیکنند نیز این قابلیت را دارند، اما در یافتن راه خود به سمت مغز استخوان خوب عمل نمیکنند. بنابراین پزشکان به این فکر افتادند که برای تقویت سلولهای بنیادی و پروژنیتور خون توجه بیشتری داشتهباشند.
?محققان با آزمایش برروی جمعیت مختلفی از سلولهای خونی، دریافتند که تنها سلولهای حاوی CD34 قادر به اتصال به ملکولهای چسبنده بودند بنابراین نتیجه گرفتند که CD34 خود مسئول این اتصال است. همچنین نتیجه knockdown کردن این پروتئین نیز، نقش آنها را در مهاجرت اثبات کرد.
?یکی از محققان اظهار داشت: «پروتئین CD34 که بر سطح سلولهای بنیادی لوسمیک وجود دارد با آنهایی که برروی سلولهای بنیادی سالم هستند تفاوت دارد، پس ازلحاظ تئوری میتوان از این تفاوت برای شناسایی سلولهای بنیادی لوسمیک بهره جست».
?همچنین میتوان سلولهای بنیادی خونی فاقد CD34 را که در زمینه پیوند به آنها توجه زیادی نمیشود، بهگونهای دستکاری کرد که توانایی اتصال در آنها تقویت شود.
?آنچه بیشتر از هرچیز در آزمایشگاه این گروه تحقیقاتی مورد توجه است این است که میتوان با بهره گرفتن از سلولهای حاوی CD34، موفقیت طولانیمدت در پیوند را افزایش داد.
?مترجم: فرزانه صائبی راد
☑️عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی