روزانه بدن انسان در معرض هزاران عامل بیماریزا قرار دارد. این عوامل بیماریزا میتوانند باکتری، ویروس یا قارچ باشند. در مقابل بدن ما نظارهگر نیست و خود را برای مقابله با این عوامل آماده میکند. این کار وظیفه سیستم ایمنی است.
سیستم ایمنی بدن ما حدود ۱۲ وظیفه دارد، که به کمک ۲۱ نوع سلول و ۲ پروتئین انجام میدهد. دستگاه ایمنی بدن با ایجاد ارتباطات پیچیده بین این سلولها به وظایف خود عمل میکنند. در این ویدیو به یکی از کارهای مهم سیستم ایمنی یعنی پاسخ التهابی میپردازیم. التهاب زمانی رخ میدهد که یک عامل بیماریزا مانند باکتری از اولین سد ایمنی بدن یعنی پوست عبور میکند.
وقتی باکتریها وارد بدن میشوند، شروع به تقسیم میکنند. زمانی که تعداد آنها به مقدار قابل توجهی رسید، بدن ما متوجه حضور آنها میشود و شروع به واکنش نشان دادن میکند. در اولین قدم ماکروفاژها که در نقش نگهبان در بدن حضور دارند وارد عمل میشوند و شروع به بلعیدن باکتریها میکنند. علاوه بر این با ارسال پیامهایی به خون باعث افزایش آب میان بافتی در محل زخم و خبر دار کردن نوتروفیلهای خون میشوند.
نوتروفیلها عملکردی مانند ماکروفاژها دارند و باکتریها را با شدت بیشتری از ماکروفاژها میبلعند. شدت پاسخ به حدی است که گاهی نوتروفیلها باعث آسیب رسیدن به تافتهای خودی بدن میشوند. در صورتی که این کارها کافی نباشد سلولهای دندریتیک وارد عمل میشوند. این سلولها پل ارتباطی بین سیستم ایمنی اختصاصی و ذاتی هستند. دندریتیکها با نمونه گیری از دشمنان لنفوسیتها T و B را وارد عمل میکنند.
سلولهای B مانند کارخانههای تسلیحاتی هستند و برای بدن پادتن میسازند. پادتنها با به باکتریها میچسبند و حرکت آنها را محدود میکنند و از اتصال آنها به سلولهای بدن جلوگیری میکنند. در ادامه این فرایندها ایمنی اختصاصی ایجاد میشود که در حافظه بدن باقی میماند و در صورت مواجه دوباره با این باکتری با سرعت و شدت بیشتری پاسخ میدهد.