کشف عملکرد یک ژن در ایجاد مسیر پیامرسانی جدید در فرآیند اضطراب

✅ حذف کردن یک ژن از مغز موش و ماهی زبرا سبب شد که این حیوانات مضطربتر از حالت طبیعی خود شوند. محققان دانشگاه یوتا (University of Utah Health) نشان دادهاند که حذف کردن ژن کدکننده Lef1 گسترش و نمو سلولهای عصبی مؤثر در فرآیند استرس را در ناحیه هیپوتالاموس، مختل میکند. این نتایج اولین شواهدی بودند که عملکرد Lef1 در هیپوتالاموس را برای تعدیل رفتار نشان داده است. Lef1 یکی از اجزای مسیر پیام رسانی Wnt است که در نمو، فیزیولوژی و بیماری جانداران نقش ایفا میکند.
انسانها، موشها، ماهیها و حتی پرندگان اضطراب را برای به راهاندازی رفتارهای بالابرنده هوشیاری، به نمایش میگذارند. در ابتدای این تحقیق شواهدی مبنی بر دخالت ژن Lef1 بر اضطراب وجود نداشت. مغز ماهیها فاقد این ژن طبیعی بود؛ جز این که کمبود برخی سلولها در هیپوتالاموس مشاهده میشد. این ناحیه از مغز وظیفه کنترل رفتارهای پیچیدهای ازجمله خواب، تغذیه و همچنین آزادسازی هورمونها از غده هیپوفیز را بر عهده دارد. شمارش ژنهایی که از نبود Lef1 در این ناحیه از مغز آسیب دیدهاند، نشان داد بیش از ۲۰ ژن درگیر با اختلالات روحی مثل افسردگی و اضطراب وجود دارد. با توجه بیشتر، دانشمندان دریافتند که رفتار ماهی فاقد ژن مذکور با این اختلالات مطابقت دارد. برای مثال میتوان به ماهیانی که بعد از جابهجایی به محیط جدید تمایلی به جستجو در محیط اطراف خود ندارند و به صورت ساکن و بی حرکت در انتهای ظرف باقی مانده و رشد آنها کند میشود، اشاره کرد.
همانند ماهی زبرا، موشهایی که در آنها Lef1 در ناحیه هیپوتالاموس مغز حذف شده بود علائمی از اضطراب را نشان دادند. به علاوه اینکه این موشها کوچکتر بوده و تمایلی به جستجوی محیط پیرامون خود نشان نمیدادند. به طور مشابه موشها نیز دارای کمبود سلولهایی در هیپوتالاموس خود بودند. این سلولها در موش مسئول تولید هورمون متمرکزکننده ملانین (pmch) بودند. در تضاد با موشها، در ماهی زبرا و مگس سرکه دروزوفیلا حذف Lef1 باعث از دست رفتن سلولهای سازنده هورمون کورتیکوتروفین (crhbp) شد.
این نتایج پیشنهاد میکند Lef1 از طریق سیگنالهای دو نوع سلول عصبی متفاوت میتواند اضطراب را تنظیم کند. مطالعات آینده بر روی تائید این موضوع که آیا مسیر مورد مطالعه میتواند زیرمجموعهای از اختلالات روحی و رفتاری انسان را تعیین کند، تمرکز خواهد کرد.
?ترجمه: زینب بهرامی
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن