رقص شگفتانگیز DNA برای فعالسازی ژنها !

✅ دانشمندان آمریکایی با برداشتهای تصویری از حرکات کرومزومها در داخل سلولهای انسانی و ثبت تغییرات آنها در طول زمان، به یافته عجیبی در خصوص تنظیم ژنهای فعال دستیافتهاند.
?در هسته هر سلول انسانی، دو متر DNA که در قالب ۴۶ کروموزوم، پیچیده شده و بهمانند توده اسپاگتی، درهم فرورفتهاند وجود دارد.
?این رشتههای نودل مانند، همواره دارای حرکاتی هستند که بهمنظور تنظیم و برآورده کردن نیازهای سلول انجام میگردند. چنین تنظیماتی باعث میشوند که ژنهای خاصی در کنار هم و در ارتباط با یکدیگر قرار گرفته و بتوانند با هم کار کنند.
?در یک فعالیت پژوهشی جالب که در مجله Cell منتشر گردیده، محققان این رقص زیبای DNA را در فواصل ۲۰ دقیقهای تصویربرداری کرده و بدین ترتیب تفسیری ۴ بعدی را از این پدیده ارائه دادهاند، چراکه از این طریق آنها توانستهاند تغییرات این ساختار ۳ بعدی را در طول زمان مشاهده کنند.
?این محققین همچنین نشان دادهاند که چگونه یک پروتئین خاص نقش رهبر ارکستر را در این خصوص بازی نموده و حرکت رشتههای DNA را هماهنگ میکند.
?مجریان این پژوهش با حذف و مجددا اضافه نمودن این پروتئین که «کوهسین» نام دارد، موفق شدند حلقههای خاص موجود در DNA را ناپدید نموده و سپس مجددا ظاهر نمایند!
?اما به گفته دانشمندان، پروتئین کوهسین با انجام عملیات خود، تنها باعث نزدیک شدن ژنهای موجود روی یک کرومزوم به یکدیگر میشود. این در حالی است که مکانیسم ناشناخته دیگری نیز وجود دارد که باعث میشود ژنهای موجود روی کروموزومهای مختلف هم بتوانند به هم نزدیک شوند.
?محققین فوق معتقدند که ایجاد تغییرات در وضعیت حلقههای فوق، کمک میکند تا سلولها بهسرعت ژنهای فعال را تغییر دهند.
?رسیدن به درک درست این رقص شگفتانگیز، میتواند به محققان در شناخت بهتر و درمان بیماریهای ژنتیکی کمک کند.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن