ماوس حسگر زیستی، امیدی تازه برای درمان بیماریها

✅محققین استرالیایی و انگلیسی، یک نشانگر یا ماوس حسگر زیستی ابداع کردهاند که درکی سریع و آنی را از تغییر شکل اسکلت سلولها در بافتهای زنده مهیا میسازد و به کمک آن میتوان درک بهتری از برخی فرایندهای داخل سلول پیدا کرد.
?پل تیمسون استادیار انستیتو تحقیقات پزشکی گاروان سیدنی که به همراه پروفسور کرت اندرسون از انستیتو فرانسیس کریک بریتانیا این تحقیقات را هدایت نموده، اظهار میدارد که ماوس حسگر زیستی، درک جدید و بیسابقهای از چگونگی واکنش سلولها به محیط اطراف خود، چه در بافتهای سالم و چه در بافتهای سرطانی میدهد.
?هر سلول بدن ما دارای اسکلت کوچک خود است و با نشانگر زیستی جدید میتوان مشاهده کرد که اسکلت میکروسکوپی فوق چهکاری در داخل هر سلول انجام میدهد، چگونه به محیط اطراف خود واکنش نشان میدهد و چگونه در حین توسعه بیماریهایی مانند سرطان پانکراس به این محیط خو میگیرد.
?این نشانگر، حاوی نوع فلورسنت پروتئینی به نام RhoA است که شکل اسکلت سلول را کنترل میکند. تصور میگردد که RhoA بهطور خاص در حس کردن مکانیکی نیز اهمیت داشته باشد، فرایندی که در آن سلول اسکلت خود را در واکنش به نرمی و سختی محیط پیرامون خود تغییر میدهد. به همین دلیل، RhoA و مسیر سیگنال دهی آن در سلول به یک نقطه هدف جدید و جذاب برای داروها در مطالعات سرطان تبدیل شده است.
?پروفسور اندرسون بیان میکند: «ما بهطور ویژهای به RhoA علاقهمندیم، زیرا به ما توانایی درک این موضوع را که چگونه سلولها با تغییر محیط اطراف خود، به بازتنظیمی میپردازند، میدهد و ما میدانیم که محیطهای نزدیک سلول در بیماری سرطان اهمیت حیاتی دارند و جایی که محیط تومور سختتر و نامناسبتر است، باعث افزایش رشد و پراکنده شدن تومور میگردد. حسگرهای زیستی مانند این، همچنین به ما این توانایی را میدهند که بدانیم چه زمانی و در کجا داروها به هدف خود میرسند و این برای کشف داروهای جدید اهمیت زیادی دارد.»
?با استفاده از نشانگر زیستی، محققین قادرند پیشرفت سرطان سینه و پانکراس را با جزئیات کشف کنند. پروتئین RhoA در واکنش به سیگنالهای شیمیایی و فیزیکی در محیط اطراف خود بهسرعت بین دو وضعیت فعال و غیرفعال نوسان میکند. هنگامیکه RhoA فعال است، حسگر زیستی به رنگ سبزآبی و هنگامیکه غیرفعال است به رنگ قرمز میدرخشد. با استفاده از تکنولوژی پیچیده تصویربرداری درون موجود زنده، محققین میتوانند جایی که RhoA قرار دارد را مشاهده کنند و چگونگی تغییر فعالیت آن را در هر ارگانی از بدن، اندازهگیری نمایند.
?نتایج پژوهش منجر به این کشف، بهتازگی در مجله Cell Reports با ضریب تأثیر ۸.۲۸۲ منتشر شده است.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن