آیا در مبارزه با علفهای هرز، به خط آخر رسیدهایم؟!

✅ به اعتقاد محققین علوم کشاورزی، در آینده ارزان بودن قیمت مواد غذایی بهشدت بستگی به در دسترس بودن و اثربخشی علفکشهای موجود خواهد داشت. این بدین معنا است که بدون وجود علفکشهای کارا، غذا میتواند بسیار گرانتر باشد.
?امروزه برای مثال گونههای tuberculatus و palmeri علفهای هرز تاجخروس بهتنهایی میتوانند میزان تولید ذرت و سویا را از ۳۰ تا ۸۰ درصد کاهش دهند و از همه بدتر اینکه، این علفهای هرز دارای مقاومت نسبت به علفکشهای موجود هستند. علفهای هرز مقاوم به علفکش، بهسادگی توسط علفکشها از بین نمیروند.
?امروزه تعداد زیادی علفکش در بازار وجود دارد، اما همگی آنها در یکی از ۱۶ دسته کلی که معرف نحوه عملکرد یا MOA آنها است، طبقهبندی میشوند. در هر یک از این دستههای کلی، هدف خاصی در گیاه مورد حملات شیمیایی قرار میگیرد. بسیاری از علفهای هرز در حال حاضر مقاوم به چند MOA شدهاند.
?به گفته آدام دیویس، اکولوژیست گروه علوم زراعی در دانشگاه ایلینویز و اداره تحقیقات کشاورزی USDA که مقاله تحلیلی او و همکارانش در نشریه Pest Management Science انتشار یافته، در برخی مناطق، تنها یک یا دو MOA برای استفاده روی علفهای هرز، باقیمانده است. این در حالی است که ما حدود ۳۰ سال است که به MOA جدیدی دست نیافتهایم تا علفکشهای مدرنتری را بر اساس آن ساخته و استفاده نماییم.
?اما برای جلوگیری از سیطره کامل علفهای هرز بر مزارع کشاورزیمان، چه میتوان کرد؟ دیویس در این رابطه به چند ایده اشاره مینماید. ولی یکی از مهمترین این ایدهها، «راه میانه» نام دارد که میتواند بهعنوان حد وسطی بین روشهای مرسوم کشت با کاربرد سنگین علفکشها و سیستمی که تماما مبتنی بر اصول ارگانیک و عاری از آفتکش است، شمرده شود.
?در این روش، دیویس اعتقاد دارد کشت گیاهانی مثل ذرت و سویا، پشت سر هم و بدون هرگونه تغییری در روند آن، باعث میشود که گونههای خاصی از علف هرز در منطقه غالب شوند که با زمان رشد و نمو این دو گیاه، مطابقت دارند. ولی اگر بهجای این روند، ما گیاه زراعی دیگری را در تناوب با گیاهان ذرت و سویا وارد روند کشت کنیم، سیطره علفهای هرز قبلی شکسته خواهد شد، چرا که با وجود گیاه جدید و به دلیل تفاوتهای ساختاری در سیستم کشت، امکان رقابت پیدا نخواهند کرد و خودبهخود کنترل خواهند شد. چنین روشی میتواند تا ۹۰ درصد از مشکل را حل نماید.
?پس از چنین کاری، میتوان با روشهای دیگری به فرایند فوق کمک کرد. روشهایی نظیر: تولید ارقام گیاهی سرکوبکننده علفهای هرز، کاربری علفکشها به شکل نواری (banded)، تنظیم فاصله ردیف، بریدن سطحی و کنترل بذرها. همه اینها در کنار هم میتوانند قدرت ما را در مبارزه با علفهای هرز بهطور چشمگیری افزایش دهند.
?با چنین رویکردی، میتوان ضمن کاهش آفتکشها که خود به آلودگی کمتر محیط زیست منجر میشود، میزان کود شیمیایی مصرفی را نیز کاهش داد، ولی به همان منفعت قبلی نیز از کشاورزی دست یافت.
#علف_هرز
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن