محافظت از سلولها در مقابل استرس مکانیکی

✅پوست انسان قادر به حس کردن جزئیترین لمسها است. عامل اساسی در این فرایند یک کانال یونی در غشاهای سلولی داخلی پوست است و Piezo2 نام دارد که با باز شدن خود به محرک مکانیکی پاسخ میدهد. بازشدن کانال موجب تحریک سلول حسی برای ارسال سیگنال به مغز میشود.
?کانال Piezo1 به شیوه مشابه با Piezo2 باز میشود اما به جای احساس لمس در ساختمان رگهای خونی دخیل است. عروق جدید تنها زمانی ایجاد میشوند که جریان خون در بدن ثبت شود و Piezo1 حسگری است که جریان خون را ثبت میکند. بنابراین این کانال برای انسانها و پستانداران حیاتی است. موشهایی که فاقد Piezo1 هستند، قبل از تولد و یا در مدت کوتاهی پس از تولد میمیرند.
?بیشتر کانالهای Piezo بستهاند. تابهحال فرض بر این بود که Piezo1 و Piezo 2 تنها به محرکهای مکانیکی واکنش نشان میدهند، شاید به دلیل ساختار منحصربه فرد این دو کانال یونی که اساساً متفاوت از کانالهای دریچهدار وابسته به ولتاژ است. با این حال تیم تحقیقاتی به سرپرستی Lewin در برلین کشف کردند که کانالهای Piezo درحقیقت به تغییرات ولتاژ غشا بسیار حساس هستند. به گزارش این تیم، سلولها احتمالاً از این توانایی برای محافظت خود در برابر تحریکات زیاد مکانیکی استفاده میکنند.
?به گفته Lewin هنگامیکه ولتاژ غشا طبیعی است، حدود ۹۵درصد از تمام کانالهای Piezo بستهاند و تا زمانیکه در معرض محرک مکانیکی قرار نگیرند بسته میمانند. کانالهای بیشتر زمانی فعال میشوند که غشا دپلاریزه شود. این به نظر میرسد یک ویژگی تکاملی بسیار قدیمی باشد.
?جهش در Piezo1 به سلولهای قرمز خونی آسیب میزند. این اهمیت تنظیم ولتاژ نشاندهنده این واقعیت است که جهش در کانالهای Piezo1 سلولهای خونی انسان، آنها را نسبت به تغییرات پتانسیل غشا و بنابراین محرکهای مکانیکی بسیار حساس میکند.
?به گفته Lewin، افراد با این جهش ژنتیکی از بیماری به نام Xerocytosis ارثی رنج میبرند. این یک ناهنجاری مادرزادی سلولهای قرمز خونی است که منجر به آنمی در بیماران مبتلا میشود. واقعیت این است که ابتلای افراد به این بیماری نتیجه تغییر در وابستگی به ولتاژ کانالهای Piezo و بنابراین اهمیت این مکانیسم است. به نظر میرسد که این مکانیسم از سلولهای خونی در برابر استرسهای مکانیکی محافظت میکند.
?مترجم: مژگان برات زاده
☑عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی