تکامل ژن ایمنی در جنوب شرقی آسیا برای محافظت علیه جذام

تکامل ژن ایمنی در جنوب شرقی آسیا برای محافظت علیه جذام
✅ نزدیک به ۵۰۰۰۰ سال پیش در جنوب شرقی آسیا جهشی در یکی از ژنهای مرتبط با سیستم ایمنی روی داد که احتمالاً در محافظت علیه بیماری جذام نقش دارد. یافتهها نشان میدهد که نسخه ژنی HLA-B*46:01 کد کننده پروتئینی است که به مولکولهایی با منشأ باکتری جذام، میچسبد. این پروتئین انسانی مولکول بیگانه را به سیستم ایمنی عرضه کرده و در نهایت سلول آلودهشده را از بین میبرد.
رشد جمعیت، تغییرات فرهنگی و مهاجرت در ۱۰۰۰۰۰ سال گذشته انسانها را در معرض عوامل بیماریزایی قرار داد که علیه آنها مقاومت مؤثر نداشتند. ژن HLA انسانی تحت فشار شدید انتخابی تکامل یافته است تا علیه پاتوژنهای در حال تغییر، ایمن شود. یک مثال جالب از این بخشها، تکامل الل HLA-B*46:01 است که اکنون توسط حدود ۱۱۰ میلیون نفر در آسیای شرقی حمل میشود. این نسخه از ژن HLA-B از طریق نوترکیبی بین دو الل والد، یعنی HLA-B*15:01 و HLA-C*01:02 شکل گرفته است.
محققان برای فهم علت سریع رشد در فراوانی این الل از طیفسنجی جرمی با رزولوشن بالا استفاده کردند تا توالی پپتیدی را که توسط HLA-B*46:01 بیان میشود با پپتیدهای والدین مقایسه کنند. آنها متوجه شدند که HLA-B*46:01 به پپتیدهای کوچک متمایز و با تنوع کمتر نسبت به والدینش متصل میشود که اشاره میکند این مولکول HLA برای محافظت علیه تعداد کمی از پاتوژنهای مشابه تخصص یافته است. محققان یافتند که HLA-B*46:01 به تعداد بیشتری از پپتیدهای مشتق شده از باکتری عامل جذام در مقایسه با والدین نزدیک خود متصل میشود.
این یافتههای جدید با مطالعات اپیدمیولوژی که نشان میدهند ناقلان HLA-B*46:01 در برابر فرم شدید و خطرناک جذام مقاوم هستند اما مستعد انواع دیگر عفونت مانند HIV و مالاریا هستند، مطابقت دارد. به علاوه این نسخه ژنی، افراد را برای ابتلا به بیماریهای خود ایمنی مانند میاستنی گراویس و انواع نادری از سرطان سر و گردن، مستعد میکند.
در مجموع این مشاهدات، از این تصور که HLA-B*46:01 یک سبکسنگین کردن ایمونولوژیک بین حفاظت علیه جذام یا سایر بیماریها را مطرح میکند، حمایت مینماید؛ و این حاکی از این است که فشار انتخابی جذام در منطقه شرق آسیا در طی دهها هزار سال گذشته از مجموع شایستگی مقاومت به سایر بیماریها در این منطقه قویتر بوده است.
?ترجمه: یاسمن اسعدی
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن