نقش عجیب باکتریها به عنوان محرکهای جنسی

✅دانشمندان در حیرتاند که چگونه برخی باکتریها بهعنوان محرک جنسی برای یک تکسلولی دریایی که نزدیکترین خویشاوند جانوری آنان است عمل میکنند. این اولین نمونه شناختهشده باکتری محرک جفتگیری در یک موجود یوکاریوت است.
?ارگانیسمهای موسوم به تاژکداران از باکتریها تغذیه میکنند و خود بهعنوان منبع غذایی برای پلانکتونهای کوچک در اقیانوسها محسوب میشوند.
?چند سال پیش در یکی از آزمایشگاههای شهر برکلی، «نیکولا کینگ» پروفسور زیستشناسی سلولی-مولکولی و محقق موسسه پزشکی هاوارد هیوز، دریافت که باکتریهای ویژهای، این تاژکداران تکسلولی را که به «کوانو» معروفاند، به تشکیل کلنیهای چند سلولی سوق میدهند. کوانوها با نوعی گوش دادن به باکتریها، شرایط محیطی خود را حس کرده و چرخه زندگیشان را تنظیم میکنند.
?در همین رابطه، اخیرا نشان داده شده که نوعی باکتری تولیدکننده نور موسوم به Vibrio fischeri تاژکداری به نام Salpingoeca rosetta را تحریک به تجمع و همچنین جفتگیری میکند. جفتگیری گاهی در پاسخ به تغییرات محیط رخ میدهد. بنا بر گفته پروفسور کینگ، بسیاری از نظریههای تکاملی بر این دیدگاه استوارند که جفتگیری در شرایط پرتنش رخ میدهد. با تولیدمثل جنسی در واقع ترکیب ژنی جدیدی حاصل میشود که برای مواجهه با اتفاقات پیش رو، مناسب و سازگار باشد.
?از سوی دیگر در تحقیقی که ۵ سال پیش صورت گرفت، همین دانشمند دریافت که یک باکتری دریایی دیگر به نام Algoriphagus machipongonensis تکسلولی موسوم به S. rosetta را به شکل نوعی کلنی درمیآورد که ازلحاظ ساختار، یادآور شکل جنین حیوانات است. در این کلنیهای چند سلولی جفتگیری صورت نمیگیرد، اما دریافت غذاهای باکتریایی از محیط پیرامون به شکل کاراتری انجام میشود.
?به اعتقاد این محقق، باکتریها در دریافت اطلاعات از محیط مهارت بالایی دارند، چراکه گونههای مختلف آنها دارای نیازهای غذایی گوناگونی هستند. احتمالا کوانوها از باکتریها یا بهعنوان نمایانگر شرایط محیطی و یا بهعنوان شاخصهای زنده برای زمانی که نیاز به آماده شدن برای هر شرایط خوب یا بدی دارند، استفاده میکنند.
?پروفسور کینگ توضیح داده: « تاژکداران در دوره زندگی خود انعطافپذیری بالایی دارند. آنها میتوانند بهطور غیرجنسی به زندگی ادامه دهند. اما حالا ما میدانیم که آنها پس از یک ساعت قرار گرفتن در معرض باکتری فوق، میتوانند تولیدمثل جنسی را آغاز کنند».
?نتایج تحقیق جدید فوق در مجله Cell منتشر شده است.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن میکروبی صنعتی محیط زیست
☑️عضویت در کانال زیست فن