پنج نکته برای تولید و مصرف ایمن میوهها و سبزیجات خانگی

✅ رفتن به باغها و باغچهها به ویژه در فصولی که آبوهوا مناسب است، امری دلپذیر بوده و همچنین فرصتی مطلوب را برای تولید میوه و سبزیجات تازه و خوشمزه در خانه فراهم میآورد. در کنار آن بچهها نیز میتوانند اطلاعات مفیدی در خصوص چگونگی تولید این محصولات کسب کنند.
?با این حال، مسئلهای که نباید از نظر دور نگه داشت این است که تولید چنین محصولاتی در خانه اگر با رعایت نکات ایمنی نباشد، میتواند موجب مسمومیت غذایی شود. این امر با اعتقاد راشل ویلیامز، عضو شورای اطلاعات ایمنی غذایی با رعایت ۵ نکته زیر قابل پیشگیری است:
۱️⃣ در عین حال که سبزیجات و گیاهان را در قسمتی سهلالوصول کشت میکنید مراقب باشید که این نقطه دور از برخی مخاطرات باشد. برای مثال اگر ساختمانی قدیمی در مجاورت شما وجود دارد خاک آن میتواند سالها قبل به وسیله ضایعات رنگهای سربی آلوده شده باشد. پس توصیه میشود در چنین خاکی کشت نکنید.
۲️⃣ حیوانات خانگی و مرغ و خروسهای خود را جایی دور از محل کشت سبزیجات نگهداری نمایید، چرا که آنها میتوانند از باغچه به عنوان محل دفع استفاده کنند. همچنین مراقب درختان و بوتههای اطراف باغ و پرندگانی که روی آنها مینشینند یا زندگی میکنند باشید. دیده شده است فضله پرندگان روی گیاهان و میوهها باعث مسمومیتهای غذایی میشود.
۳️⃣ سبزیجات برای رشد مناسب به مقادیر قابل توجهی عناصر غذایی نیاز دارند. اطمینان حاصل نمایید که کود و کمپوست مورد استفاده به خوبی پوسیده شده باشد. حرارت تولید شده در فرایند پوسیده شدن نه تنها بذور علفهای هرز را از بین میبرد بلکه باعث کشته شدن باکتریهای سمی غذایی نیز میگردد. محل نگهداری کمپوستهای خود را دور از دسترس آفات و حیوانان موذی مانند موشها نگه دارید، چون این حیوانات میتواند باعث انتشار بیماریها شوند. به یاد داشته باشید که از تکههای گوشت به عنوان کمپوست استفاده نکنید چراکه منجر به تجمع جانوران موذی میگردند.
۴️⃣ از پساب ماشینهای ظرفشویی و لباسشویی برای آبیاری گیاهان و میوههای خانگی استفاده ننمایید. این آب حاوی میکروبهای مضر، مقادیر زیادی چربی و موادی است که برای رشد گیاهان مضر است.
۵️⃣ علفهای هرز، سوسکها و قارچها نیز در فصل بهار رشد بیشتری دارند. مصرف مواد شیمایی باغی مانند آفتکشها و علفکشها را تا حد ممکن کاهش دهید و مطمئن شوید که آنها را دقیقا طبق شیوهنامه درج شده روی پاکتشان به کار میبرید. از سمپاشی قسمتهای مختلف باغ در روزهای بادی بپرهیزید. این کار باعث پاشش سم روی میوهها و سبزیها میشود. برخی از مواد شیمیایی یک دوره اثر دارند و گیاهانی که در معرض این مواد بودهاند باید پس از سپری شدن این دوره، برداشت و مصرف شوند.
علاوه بر موارد فوق، برای رهایی از آلودگیها و باکتریهای موجود در خاک به خاطر داشته باشید همیشه بعد از انجام امورات باغبانی دستهای خود را با دقت با آب و صابون بشویید و خشک نمایید و ناخنهای خود را به وسیله یک برس ناخن از آلودگی خاک تمیز نمایید.
?همچنین همواره میوهها و سبزیجات خود را قبل از مصرف بشویید. سطح تمام میوهها و سبزیها، خاکی و آلوده است. به وسیله آب یا مواد شوینده بهداشتی سطح آنها را به خوبی بین دستهای خود بمالید تا خاک، باکتریها و ویروسهای احتمالی کاملاً از سطوح آنها و همچنین از رویه پوست دستهایتان جدا شوند.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن