معرفی تکنولوژی برتر نسبت به سیستم CRISPR-Cas9

| معرفی تکنولوژی برتر نسبت به سیستم CRISPR-Cas9
✅ اخیراً محققان موفّق به شناسایی یک پروتئین قابلبرنامهریزی شدهاند که همانند کریسپر عمل میکند، با این تفاوت که توانایی ایجاد برش بر روی هر دو مولکول RNA و DNA را دارد. این پروتیئن در میان انواعی از پروتئینهای Cas9 قرار میگیرد که بدون نیاز به ترکیبات کمککننده مصنوعی هر دو ماده ژنتیکی را برش میدهد.
❇ مطالعات انجامشده در آزمایشگاه بیوشیمی دکتر ژانگ منجر به شناسایی و معرفی نوع جدیدی از این پروتئین شده است. نتایج این تحقیق در مجله Molecular Cell در تاریخ ۱۵ فوریه ۲۰۱۸ به چاپ رسیده است. این پروتئین از باکتری Neisseria meningitidis که سالانه باعث ایجاد طیفی از بیماریهای کشنده میشود گرفته شده است. پس از به دست آوردن نتایج مناسب در آزمایشگاه، این تیم بر آن هستند تا امکان اثر پروتئین NmeCas9 بر باکتریهای زنده را تست کنند. آنها امیدوار هستند تا بتوانند این نتایج را در سلولهای انسانی نیز مشاهده کنند. در صورت موفقیتآمیز بودن این نتایج، این پروتئین در درمان بسیاری از بیماریها میتواند سودمند باشد.
❇ استادیار دانشگاه میشیگان در گروه پزشکی و سرتیم این پژوهش اعتقاد دارد که اگر بتوان از این تکنیک برای هدف قرار دادن هر دو مولکول RNA و DNA استفاده کرد، پیشرفتهای شگرفی در زمینه مطالعه همزمان هر دو مولکول ژنتیکی به وجود خواهد آمد. بهعلاوه میتوان RNA پیامبر (mRNA) را نیز بدون دستکاری ژنوم موجود مورد مطالعه قرار داد.
❇ کشف NmeCas9 به صورت تصادفی اتفاق افتاد. زمانی که این گروه در حال مطالعه اولیه عملکرد پروتئین NmeCas9 بودند، از RNA به عنوان مقایسه یا نمونه کنترل استفاده کردند، امّا در کمال تعجب مشاهده کردند که این پروتئین RNA را نیز برش میدهد. پس از این قضیه، آنها شروع به تجزیه و تحلیل بیوشیمیایی این پروتئین کردند.
❇ دکتر ژانگ میگوید: «اگر NmeCas9 در سلولهای زنده در شرایط آزمایشگاهی نیز کار کند، میتوانیم آن را به عنوان یک ابزار قوی برای ویرایش رونویسی mRNA استفاده کنیم، بدون آنکه خود ژن را دستکاری کنیم. ما همچنین میتوانیم از این سیستم برای ارائه نشانگرهای فلورسنت به توالیهای RNA مخصوص، و یا در مهار برخی وقایع همچون اسپلایسینگ RNA استفاده کنیم.» به زبان سادهتر تمام کارهایی که با استفاده از سیستم کریسپر انجام میشده است را میتوان بر در سطح RNA انجام داد.
? ترجمه: داور عابدینی
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑ عضویت در کانال زیست فن