مفاهیم راهبردی حاکم بر فعالیتهای بیوتکنولوژی

مفاهیم راهبردی حاکم بر فعالیتهای بیوتکنولوژی
قسمت دوم: ICER
?نسبت Incremental Cost-Effectiveness Ratio ابزاری است که به کمک آن میتوان ارزش اقتصادی یک مداخله (مثلا دارویی خاص) را در مقایسه با حالت عادی ارزیابی کرد. این ابزار، مفهومی خاص از مفهوم کلیتر Cost Effectiveness میباشد. Cost Effectiveness معادلهای است که میتوان برای انجام هر پروژهای از جمله احداث ساختمان، ساخت و توزیع واکسن، اعزام نیروهای نظامی به منطقه ای خاص و … مقدار آن را به دست آورد و سپس با ارزیابی آن دست به اقدام مناسب زد. Cost Effectiveness از فرمول زیر به دست میآید:
Cost Effectiveness = CA-CB / ∆Q
?در رابطه فوق، CA هزینه مداخله A و CB هزینه مداخله B می باشد. ∆Q نیز تفاوت QALY حفظ شده در اثر اجرای هرکدام از این دو مداخله است.با استفاده از این فرمول می توان هر دو حالت در هر پروژه ای را با هم مقایسه نمود.
t.me/zistfan
?مفهوم ICER نیز اینگونه تعریف میشود:
ICER=(C1-C0)/( Q1 – Q2)
?با کمی دقت آشکار میشود که ICER ،حالت خاصی از Cost Effectiveness است. حالت ۱ زمانی است که مداخله مورد نظر انجام میشود و حالت ۰، وضعیت موجود بدون دخالت عامل مورد نظر را نشان میدهد. بدین ترتیب، میتوان یک عامل منفرد را بررسی کرد. به دست آوردن ICER، تنها بخش کوچکی از هر ارزیابی است. بسته به سیاستهای سازمان اجراکننده طرح، ICER Treshold تعریف میشود که اگر ICER به دست آمده از آن مقدار کمتر بود، پروژه صرفه اقتصادی دارد. برای مثال، WHO به کشورهای در حال توسعه توصیه می کند تا ICER Treshold را در زمینه بهداشت و درمان، سه برابر سرانه تولید ناخالص ملی قرار دهند.
?با این تفاسیر، دلیل این موضوع که چرا بعضی واکسنها همگانی نمیشوند، در صورتی که تکنولوژی آنها در کشور وجود دارد آشکار میشود.
نویسنده: میلاد ریحانی