
دانشمندان استرالیایی موفق به کشف دو آنزیم شده اند که در حساسیت و پاسخ گندم به خاکهای شور موثر است. این یافته میتواند منجر به پیشرفتهایی در زمینه مقاوم کردن محصولات در برابر شوری شود. محققان همچنین دریافتند که گندم دارای یک سیستم دفاعی طبیعی است که میتواند یکی از این آنزیمهای حساس را که بخشی از سیستم حفاظتی آن در برابر نمک هستند، کنار بگذارد.
شوری یک مساله مهم جهانی در کشاورزی است و در استرالیا بیش از دو میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی را تحت تاثیر قرار میدهد. کشاورزان در این مناطق، شاهد کاهش بیش از یک چهارم بازده محصولات هستند. درک درست از تاثیرات شوری بر محصولات، در سطح مولکولی برای تولید واریتههای گندم با تحمل بالاتر، ضروری است.
دکتر Nicolas Taylor، اظهار داشت که: “واریتههای گندم مقاومتر نه تنها میزان خسارات محصولات را کاهش میدهند بلکه به کشاورزان این امکان را میدهند تا زمین هایی را که در حال حاضر بیش از حد برای محصولات گندم، شور هستند، اصلاح کنند.” همچنین اضافه میکند: “پیش از این ما میدانستیم که قرار گرفتن در معرض نمک باعث کاهش چشمگیری در محصول گندم میشود اما دقیقا نمی دانستیم چه اتفاقی در سطح مولکولی رخ میدهد.”
محققان با معرفی سیستمی فرعی در گندم تحت عنوان “GABA shunt” دریافتند این سیستم به گیاهان گندم این امکان را میدهد تا در مواجهه با شوری خاک، عملکرد یکی از آنزیمهای حساس به نمک خود را متوقف کنند. با این حال، به نظر میرسد مقاومت ایجاد شده توسط GABA shunt نیز محدودیت هایی دارد و خاکهای شور بر آن غلبه میکنند.
به گفته دکتر Taylor، مطالعه روی GABA shunt میتواند منجر به پیشرفتهایی در مقابله با شوری شود. او میگوید: “با کنترل چگونگی زمان و شدت عملکرد GABA shunt، قادر خواهیم بود مقاومت طبیعی گیاهان گندم را به نمک، بدون تاثیر بر بازده، افزایش دهیم. با درک دقیق این که چگونه نمک به گیاهان گندم آسیب میزند، ما میتوانیم به دنبال واریتههایی با تحمل طبیعی بهبود یافته باشیم و آنها را در برنامههای تولید و پرورش قرار دهیم.”