مقاوم سازی بتن با هویج

محققین دانشگاه لنکستر طرحی را ارائه دادهاند که در آن از هویج و الیاف آن برای مقاومسازی بتن استفاده کردهاند. گروهی از محققان دانشگاه لنکستر ریشهی برخی از سبزیجات را با بتن برای ایجاد مخلوطی با مقاومت بالا ترکیب کردند. در این مطالعه از هویج و مخلوطکنهای خانگی استفاده شد. سیمان در ساختار بتن موجب تقویت استحکام آن میشود؛ اما سیمان باعث نشر مقادیر بالایی از کربندیاکسید در جو میشود.
شرکت اسکاتلندی Cellu Comp که در زمینهی تولید مواد با پایداری بالا فعالیت میکند؛ ساختارهای مورد نیاز هویج را جداسازی کرد. هویج با وجود ساختار ترد و آبداری که دارد، زمانی که به بتن اضافه میشود مانع ایجاد شکاف در ساختار بتن میشود. میزان مقاومت با حضور این ترکیبات تا ۸۰ درصد افزایش مییابد.
براساس آمار آژانس بینالمللی انرژی، ۷ درصد از نشر کربندیاکسید جهان مربوط به مصرف سیمان است. حضور این ترکیبات به دست آمده از هویج نیاز به سیمان در ساختمانسازی را کاهش میدهد که به تبع آن میزان نشر کربندیاکسید کاهش مییابد.
پایهی اصلی هویج را آب تشکیل میدهد، اما همچنان ساختاری سخت و ترد دارد که علت آن حضور الیاف سلولزی است. الیاف سلولزی در چوب نیز وجود دارند اما جداسازی آن از سبزیجات راحتتر است. حضور حجم وسیعی از زائدات سبزیجات که به عنوان محصول فرعی در کشاورزی تولید میشوند باعث میشود این ترکیبات منابعی ارزانقیمت نیز باشند.
در حضور ذرات هویج، خواص سیمان دچار تغییر میشود. علت اصلی این امر حضور الیاف سلولزی نیست بلکه تغییر رفتار آب در هنگام سخت شدن سیمان است که موجب ایجاد ساختار مقاوم بتن میشود. برای مطالعات آینده ذرات نیشکر بررسی خواهد شد. نیشکر نیز منبعی ارزان به شمار میآید زیرا از پالپی که در هنگام تولید قند باقی میماند قابل دستیابی است.
☑ منبع خبر