جایگزینهای BPAA باعث مهاجمتر شدن سلولهای سرطان سینه میشوند

به منظور کاهش در معرض قرارگیری با (BPA (Bisphenol A که یک ماده شیمیایی مرتبط با سرطان است، تولیدکنندگان به جایگزین های BPA روی آوردهاند. در حالی که تحقیقات جدید نشان داده است که جایگزین های BPA باعث القای تقسیم سلولی سرطان پستان میشوند.
بیسفنول (A (BPA ماده شیمیایی موجود در پلاستیک و رزین و از دهه ۱۹۶۰ مورد استفاده می باشد. باگذشت زمان، تحقیقات بر روی بیسفنول A نشان داد که به دلیل ایجاد اختلال در غدد درون ریز میتواند اثرات سوء بر سلامت انسان داشته باشد؛ و اگرچه BPA بخشی از محصولات پلاستیکی است، اما این نگرانی وجود دارد که این ماده شیمیایی به غذاها نفوذ کرده و بهطور تصادفی خورده شود. قرار گرفتن در معرض مقادیر زیاد BPA می تواند رفتار و متابولیسم بدن را تحت تأثیر قرار دهد؛ که در مدلهای حیوانی به ایجاد سرطان نیز ارتباط داشته است.
با پیشرفت صنعت به سمت محصولات بدون BPA، تولیدکنندگان به بیسفنول (S (BPS، جایگزین BPA روی آوردند. این ماده شیمیایی در محصولات روزمره مانند پلاستیک های سخت، پول و رسید موجود است. اما تحقیقات جدید نشان داده است که BPS نیز می تواند خطرات مشابهی ایجاد کند. بهطور خاص به نظر می رسد که BPS می تواند مانند هورمون استروژن عمل می کند و تکثیر سلول های سرطانی را القا کند. نتایج نشان داده است که تکثیر سلول های سرطان پستان گیرنده استروژن مثبت (ER +) با در معرض BPS قرار گرفتن بین ۱۲ تا ۶۰ درصد (در مقادیر متفاوت) افزایش یافته است. یک رده سلولی سرطانی واجد جهش های بیماریزا در ژن BRCA1 نیز با تحریک BPS نتایج مشابهی را نشان داد. جزئیات کامل این تحقیق در نود و نهمین نشست سالانه انجمن غدد درون ریز در اورلاندو، فلوریدا ارائه خواهد شد.
باوجودی که انتظار میرفت یک جایگزین امنتر برای BPA یافت شده باشد، مطالعات نشان داد که BPS به دلیل رفتار مشابه تقلیدگر استروژن، به نظر می رسد مختلکننده قوی غدد درون ریز می باشد. مطالعات تکمیلی جهت تأیید اثرات BPS بر روی سلول های سرطان پستان لازم است تا بتواند مکانیسم اینکه چگونه این ماده شیمیایی باعث میشود سلولهای سرطانی ظاهراً تهاجمیتر رفتار کنند را بیابد؛ اما نتایج فعلی نشان میدهد که خطر ابتلا به سرطان پستان در زنی با یک ژن جهشیافته BRAC1 و با استفاده از محصولات حاویBPS، ممکن است افزایش یابد.
باید توجه داشت که FDA اعلام کرده است: «BPA که در مقادیر فعلی وارد غذاها میشود ایمن است.» درواقع مقدار BPA در پلاستیکهای تولیدشده، بهاندازه کافی جهت آسیب رساندن، بالا نیست. بهعلاوه، سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا افزوده است که: «BPA هیچ خطر سلامتی برای مصرفکنندگان از هر گروه سنی (ازجمله کودکان متولد نشده، نوزادان و نوجوانان) با سطوح در معرض قرارگیری فعلی ندارد.»
ترجمه: مرضیه عزیزی