بیوتکنولوژی پزشکیبیوتکنولوژی داروییژنومیکس

مکانیسم جدید ترمیم DNA در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس

✅ سل ریوی همچنان تهدیدی جدی برای بسیاری از مردم جهان است و سالانه بیش از ۲ میلیارد نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. محققان دو پروتئین کلیدی را شناسایی کرده‌اند که به مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (Mycobacterium tuberculosis)، عامل ایجادکننده سل ریوی، اجازه می‌دهند در سلول‌هایی که برای تخریب آن ها ایجاد شده‌اند، ناشناخته باقی بمانند.

? مایکوباکتری‌ها به صورت باورنکردنی منعطف بوده و می‌توانند برای سال‌ها درون سلول‌ها که در معرض سطوح قابل‌توجهی از آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد قرار دارند که برای کشتن مهاجمان خارجی ایجاد شده است، به صورت خفته باقی بمانند، به هر حال این باکتری‌ها، با استفاده از مکانیسم‌های ترمیمی پیچیده که از ژنوم آن‌ها در مقابل حملات اکسیداتیو محافظت می‌کند، زنده می‌مانند.

? در تحقیقات قبلی مشخص شده بود که مایکوباکتری‌ها، شکستگی‌های DNA خود را با یک کمپلکس آنزیمی به نام لیگاز D (LigD) ترمیم می‌کنند. آخرین مطالعه ارتباط نزدیکی میان دستگاه پروتئینی به نام لیگاز C که تاکنون عملکرد آن مشخص نبود، با سایر پروتئین‌های ترمیمی برای برطرف کردن آسیب بازهای DNA در ژنوم مایکوباکتری‌ها که حاصل حمله رادیکال‌های آزاد است، نشان داد.

? این تحقیقات نشان داد که کمپلکس LigC با آنزیم‌های مرکزی BER (ترمیم برش بازی) در شرایط in vivo برهمکنش کرده و این فاکتورها با هم یک دستگاه ترمیم برشی با قدرت ترمیم آسیب‌های بازی و جایگاه‌های بدون باز ایجاد می‌کنند. اجزای پلیمراز که دارای یک حلقه ساختاری حفاظت شده در انتهای C است، ترجیحاً به آن متصل شده و شکاف کوتاه DNA را با واسطه RNA پر کرده و LigC آن‌ها را به هم متصل کرده و در نتیجه شکاف به صورت کامل ترمیم می‌شود. اجزای کمپلکس LigC مانند LigD به دنبال ورود به فاز سکون بیان می‌شوند و سلول‌هایی که فاقد این مسیرها هستند حساسیت بیشتری را به اکسید شدن با ژنوتوکسین ها نشان می‌دهند.

? جالب توجه است، حذف LigC، توانایی مایکوباکتری‌ها برای ترمیم و گذر از آسیب‌های اکسیداتیو DNA را کاهش می‌دهد. حذف LigC و LigD با هم نرخ بقای آن ها را به میزان بیشتری کاهش می‌دهد، پیشنهاد می‌شود که مهار این مکانیسم‌های ترمیمی می‌تواند برای پیشرفت روش‌های ضدمیکروبی جدید به کار گرفته شود. با بررسی‌های بیشتر این مکانیسم‌های حفاظتی، این امید وجود دارد که این تحقیق مسیر توسعه داروهای جدید که با موفقیت بیشتر مایکوباکتری ها را هدف قرار دهند، هموار کند.

?ترجمه: منصوره حسینی

☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن

مکانیسم جدید ترمیم DNA در مایکوباکتریوم توبرکلوزیس – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن