بیوتکنولوژی کشاورزی

نابودی آفات زیستی با ویرایش ژنتیکی آن‌ها

✅ محققان در مطالعه‌ای جدید نشان داده‌اند که می‌توان از طریق وراثت یک ژن نامطلوب با استفاده از تکنیکی به نام «تغییر ژنی»، جمعیت آفات مضر یک منطقه را به طور کامل از بین برد.


?محققین دانشگاه آدلاید با استفاده از شبیه‌سازی کامپیوتری نشان داده‌اند که تنها وارد نمودن ۱۰۰ موش حامل چنین ژن ویرایش شده‌ای، باعث عقیمی گسترده گردیده و می‌تواند جمعیت ۵۰۰۰۰ نفری موش‌های یک منطقه را در مدت ۴ تا۵ سال از بین ببرد.

?آفات مضر در سراسر جهان هزینه‌هایی بالغ بر صدها هزار دلار را به صنایع کشاورزی تحمیل می‌نمایند و تهدیدی جدی برای تنوع زیستی و محیط زیست به حساب می‌آیند. استفاده از گسترش ژن‌های نامطلوب مانند ژن‌هایی که موجب عقیمی می‌شوند از طریق جمعیت آفات و با استفاده از فناوری تغییر ژن، به‌عنوان یکی از راه‌های موثر بالقوه برای علوم منابع طبیعی و کشاورزی شناخته شده است. از این فناوری همچنین می‌توان برای منافع مرتبط با سلامتی عمومی نیز استفاده نمود تا از این طریق گسترش بیماری‌ها توسط جانوران و حشراتی نظیر پشه‌ها، کنترل شود.

?محققان دانشگاه آدلاید یک مدل ریاضی عملی برای پیش‌بینی اینکه چگونه تکنیک تغییر ژن‌ها یا Gene Drive می‌تواند برای از بین بردن جمعیت موش‌های مهاجم در مناطق تحت مطالعه استفاده شود، به وجود آورده‌اند. مناطق فوق به گونه‌ای انتخاب شدند تا پیش زمینه‌های آزمایشی لازم برای ویرایش ژن‌ها را داشته باشند و لذا از این طریق، خطر گسترش چنین ژن‌هایی در موجودات غیر هدف به حداقل برسد.

?با توجه به مقاله منتشر شده از این پژوهش در مجموعه مقالات انجمن سلطنتی علوم زیستی، محققان با استفاده از شبیه‌سازی کامپیوتری نشان داده‌اند که تنها معرفی ۱۰۰ موش حامل یک ژن ویرایش شده، موجب عقیمی می‌شود و می‌تواند جمعیت ۵۰۰۰۰ نفری موش‌های جزیره را در مدت ۴ تا ۵ سال از بین ببرد.

?دکتر توماس پروس، نویسنده اصلی و اکولوژیست ریاضیدان از دانشکده علوم ریاضی دانشگاه آدلاید می‌گوید: «اگر این فناوری قابل اجرا گردد، یک راهکار قابل قبول و هدفمند را برای کنترل گونه‌های مضر ارائه می‌دهد. این روش می‌تواند مکمل یا حتی جایگزین روش‌های کنترل مرسوم مانند غربال کردن، تله‌گذاری، طعمه سمی و همچنین کنترل‌های زیستی پیشرفته باشد. مطالعه ما نشان می‌دهد که کنترل جمعیت آفات مضر با استفاده از اصلاح ژن‌ها، ممکن است امکان‌پذیر باشد، اما مطمئناً آماده شدن این فناوری جدید زمان زیادی می‌برد.»

?یکی از دیگر از متخصصین این پژوهش یعنی پروفسور پل توماس که یک نسل‌شناس مولکولی در دانشکده علوم زیستی دانشگاه آدلاید است، می‌گوید: «فناوری ویرایش ژن جدیدی که CRISPR/Cas9 نام دارد باعث می‌شود که ژن ویرایشی، در مدت زمان تولید نطفه و اسپرم، تکثیر شود. این روش اطمینان می‌دهد که آن ژن به نسل بعدی منتقل شده است و در نهایت در همه جمعیت پخش می‌شود. نتایج ما نشان می‌دهد که در نظر گرفتن ویرایش ژن در یک ژن باروری یا پایدار، در نهایت باعث انهدام یک جمعیت می‌شود.»

?با این حال به نظر می‌رسد سیر فرایند تکامل هنوز هم این روند را با تولید ژن‌های مقاوم که ویرایش ژن را نمی‌پذیرند، مشکل می‌کند. با این حال محققان نشان داده‌اند که چگونه می‌توان با استفاده از روشی تحت عنوان «تیرهای چندگانه بر هدف» بر مشکل غلبه نمود.

?پروفسور توماس می افزاید: «ما در مرحله بعد، لازم است تغییر ژن‌ها را در موش‌های آزمایشگاهی تحت شرایط کنترل‌ شده، به‌ منظور بهبود مدلسازی این پتانسیل برای ریشه‌کن کردن آفات، توسعه دهیم.»

?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه

☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن

نابودی آفات زیستی با ویرایش ژنتیکی آن‌ها – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن