نحوه عملکرد باکتری مهارکننده ویروس در پشهها

✅ تحقیقات جدید پروفسور O’Neill و همکاران در دانشگاه Monash استرالیا حاکی از آشکارسازی جزئیاتی درباره سازوکار مهار ویروس در سلولهای پشه توسط باکتری Wolbachia است. بدین صورت که نتایج یافتهها کاهش همانندسازی ویروس داخل سلولها و تخریب سریع RNA ویروسی را پیشنهاد میدهند. همچنین یافتههای این پژوهش گام مهم رو به جلو در فهم عمیق درباره اساس سازوکار رویکردی به منظور مقابله با بار جهانی ویروسهای منتقله از بندپایان ( آربوویروسها) فراهم میسازد.? عفونت دانگ در سرتاسر جهان در حال افزایش است، به طوریکه سالانه حدود ۴۰۰ میلیون نفر تعداد مبتلایان به این بیماری تخمین زده شده است. باکتری ولباخیا به عنوان کاهش دهنده توانایی پشهها در انتقال بیماریهای ویروسی مانند دانگ، زیکا و chikungunya به انسان شناخته شده است. دانشمندان در حال آزمایش بر روی کنترل شیوع این بیماریها از طریق آلودهسازی آگاهانه جمعیت پشهها با این باکتری هستند. اگرچه، سازوکار دقیقی که منجر به مهار ویروس توسط این باکتری میشود به خوبی روشن نیست.
? اغلب بررسیها در این حوزه بر روی پاسخ پشهها به باکتری تمرکز کردهاند، با این حال O’Neill و همکاران اثرات باکتری ولباخیا بر ویروس دانگ و ویروس نیل غربی را مورد مطالعه قرار دادند. این گروه پژوهشی آزمایشاتی در جهت بررسی جزئیات مولکولی هر مرحله از عفونت ویروسی در سلولهای پشه آلوده به ولباخیا انجام دادند. آنها هیچ مدرکی مبنی بر مهار مراحل اولیه عفونت ویروسی توسط باکتری شامل اتصال به خارج سلول و متعاقباً ورود به سلول یافت نکردند. در عوض، نتایج پیشنهاد میدهند که باکتری از همانند سازی ناگهانی ویروس دانگ یا ویروس نیل غربی در داخل سلول پشه جلوگیری میکند. کاهش همانند سازی با تخریب سریع RNA ویروسی در ارتباط بوده و حاکی از آن است که پروتئین سلولی پشه تحت عنوان XRN1 احتمالاً نقش کلیدی در این روند ایفا میکند. همچنین شواهد بعدی نشان داد که توانایی مهار ویروس باکتری ولباخیا به دوز اولیه و میزان سرعت همانندسازی و تکثیر ویروس وابسته است. به طوریکه ویروسهایی که فرایند همانندسازی در آنها کند انجام میشود نظیر ویروس دانگ از ویروسهایی با سرعت همانندسازی بالا مانند نیل غربی به طور مؤثرتر و کاراتری سرکوب میشوند.
? در حالیکه انجام پژوهشهای بعدی به منظور استخراج جزئیات و دادههای مولکولی بیشتر در مهار ویروس توسط این باکتری مورد نیاز هستند، یافتههای جدید میتواند به تلاشهای فراگیر با هدف استفاده از باکتری به عنوان جلوگیری از شیوع و گسترش بیماریهای منتقله از بندپایان کمک کند.
?ترجمه: مهسا جلیلی منش
☑ لینک خبر
☑لینک مقاله
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑عضویت در کانال زیست فن