نسل جدید ویروس کرونا، یک معضل جهانی

یکی از بیماریهایی که اخیراَ سر و صدای زیادی به پا کردهاست، با نام کرونا شناخته میشود. این بیماری که انتظار میرود شکل تغییر یافتهای از بیماری سارس باشد در پستانداران از جمله انسان امکان گسترش دارد و با داشتن قربانیان زیادی در چین، تا به الان به کشورهایی نظیر تایلند و ژاپن نیز سرایت کردهاست. برخی از اصلیترین علائم این بیماری عبارتند از: سر درد، تب، سرفه، گلو درد و احساس ضعف.
کروناویروسها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری سارس را شامل میشوند، شایان ذکر است این ویروسها به طور معمول از حیوان به انسان منتقل میشوند. سویه جدید کروناویروس که در حال انتشار است، هفتمین سویه از این ویروس است که انسان را به این بیماری مبتلا میکند. احتمال میرود که منشاء این ویروس کشنده، حیواناتی باشند که در فروشگاهها برای مصارف تغذیهای انسان توزیع میشوند. نکته قابل توجه آن است که هنوز گزارشی مبنی بر انتقال این بیماری، از انسان به انسان دریافت نشدهاست.
ترس مردم از این بیماری از جایی شروع می شود که در سال 2003-2002 این بیماری در کشورهای چین و هنگکنگ به ترتیب جان 349 و 299 نفر را گرفت و علت اصلی این امر سویهای از کروناویروسها به نام (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus (SARS-CONV یاد شدهاست. ویروسی که درحال حاضر شیوع پیداکردهاست از نظر ژنتیکی 80 درصد با عامل بیماری سارس که در سال 2002 شیوع پیداکرد مشابهت دارد. از 40 نفر مبتلایی که در چند روز ابتدایی شیوع این بیماری در شهر ووهان چین گزارش شده است، 2 نفر جان خود را از دست دادهاند. به گزارش خبرگزاری گاردین، تا روز جمعه (24 ژانویه 2020) تعداد مبتلایان به این بیماری در چین از مرز 800 نفر گذشته است که منجر به مرگ 26 نفر از این افراد شده است.
این سویهای که درحال حاضر گسترش مییابد میتواند با جهشهایی که در ماده وراثتیاش رخ میدهد به ویروس خطرناک تری بدل شود که این موضوع هنوز به اثبات قطعی نرسیده است. از آنجایی که مدت کوتاهی است که این ویروس درحال انتشار است، نمیتوان نظر قطعی در مورد امکان ابتلا به انواع جهشها در مورد کروناویروس فعلی داد.
در ارتباط با انتقال این ویروس از انسان به انسان باید ذکر کرد که هنوز نظر قاطعانهای نمیتوانیم ارائه کنیم ولی از حدود 700 نفری که در شهر ووهان در مرحله ابتدایی، در قرنطینه به سر میبرند، هیچ مورد ابتلای فرد به فرد، گزارش نشده است؛ البته یک نفر از ابتلای خود به این بیماری خبر میدهد به طوریکه از غذاهای دریایی و جانوری استفاده نکرده است و شاید بتوان گفت که شیوع انسان به انسان این بیماری آغاز شده است؛ هرچند احتمال این مورد بسیار کم است، اما غیر ممکن نیست. شیوع گسترده این بیماری در چین، بر ترس محققان از انتقال بین انسانی این بیماری افزوده است.
برخی محدودیت ها، از جمله قرنطینه شدن چندین شهر که بیشترین میزان ابتلا به این بیماری را دارند و محدودیتهای هوایی برای ورود به این کشور و یا خروج از آن، ازجمله تعابیری است که در روزهای گذشته برای جلوگیری از شیوع هر چه بیشتر بیماری کرونا، اندیشیده شده است. در کشور های مختلف نیز مسافرینی که مبدأ سفرشان چین باشد، تحت آزمایشهای مختلف پزشکی قرار میگیرند.