نقشهبرداری از «ژنهای پرشی» در ذرت

✅ یک تیم پژوهشی بینالمللی موفق شدهاند نقشه ژنهای پرشی یا ترانسپوزونهای گیاه ذرت را به دست آورده و تأثیرات آنها را مورد ارزیابی قرار دهند.
?یک تیم بینالمللی به رهبری محققان دانشگاه کالیفرنیا دیویس و آزمایشگاه کلد اسپرینگ هاربر (CSHL)، نقشه عناصر ژنی متحرک یا اصطلاحاً ترانسپوزونهای ذرت را نقشهبرداری کردهاند.
?ترانسپوزونها را ژنهای پرشی نیز مینامند، زیرا قادرند به مکانهایی درون ژنوم حرکت کنند. این ژنها نخستین بار به وسیله دانشمند متخصص ژنتیک و برنده جایزه نوبل، باربارا مک کلینتوک در دهه ۱۹۴۰ میلادی و در گیاه ذرت کشف شدند.
?تا پیش از این، مشخص کردن محل دقیق ترانسپوزونها، امری دشوار بوده و این به خاطر مشکل بودن تعیین توالی و جمعآوری آنها بوده است.
?در این رابطه، میشل استیتزر، دانشجوی تحصیلات تکمیلی در دانشگاه کالیفرنیا دیویس با همکاری دانشمند متخصص ژنتیک ذرت، جف راس-ایبارا و سایر همکارانشان در CSHL و چندین دانشگاه و شرکتهای مرتبط با فناوری ژنوم، برای ایجاد یک ژنوم مرجع جدید برای گیاه ذرت که شامل بسیاری از مناطق تکراری پیچیده است، تشریک مساعی نمودهاند.
?بنا بر گفته استیتزر، ترانسپوزونها میتوانند بیان ژنهای نزدیک به موقعیتی که در آن قرار میگیرند را تنظیم نموده و حتی تغییر دهند. دانستن این موضوع امری مهم است، اما آن زمان که مکانشان در توالی ژنوم ناشناخته بود شناسایی آنها نیز امر دشواری بود.
?استیتزر میافزاید که وارد شدن ترانسپوزونها و تأثیری که بر بیان ژن دارند، اثر شناخته شدهای بر رابطه متقابل گیاه ذرت با محیط اطراف خود دارد.
?اضافه شدن و وارد شدن ترانسپوزونها در ژنوم ذرت برای مثال، مواردی چون افزایش تحمل به خشکی، تغییر زمان گلدهی و توانایی رشد در خاکهای سمی غنی از آلومینیوم را برای این گیاه به همراه داشته و همچنین به آن اجازه داده که با رفع حساسیت نسبت به روزهای طولانی مناطق گرمسیری، در عرضهای جغرافیایی معتدل نیز گسترش یابد.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن