نقش باکتریوفاژها در بیماری پارکینسون

باکتریوفاژها ویروسهایی هستند که به باکتریها حمله میکنند و آنها را از بین میبرند. در جدیدترین مطالعات مربوط به بررسی بیماری پارکینسون، محققان مؤسسه میکروبشناسی انسانی، مستقر در نیویورک، نقش برخی از باکتریوفاژها را در شروع بیماری پارکینسون کشف کردهاند.
تحقیقات نشان میدهد که فراوانی فاژها یا ویروسهای از بین برندهی باکتریهای لاکتوکوکوس لیتیک در بیماران پارکینسون بالاتر از افراد سالم است. این فراوانی منجر به کاهش ۱۰ برابری لاکتوکوکوسهای تولیدکننده سلولهای انتقالدهندهی عصبی میشود و نقش احتمالی فاژها را در ایجاد انحطاط عصبی نشان میدهد. تجزیه و تحلیل مقایسهای باکتریها نشاندهنده کاهش قابلتوجه در تعداد باکتریهای گونههای استرپتوکوکوس و لاکتوباسیلوس در مبتلایان به پارکینسون است.
لاکتوکوکوسها تنظیمکننده نفوذپذیری معده و تولیدکننده دوپامین رودهای هستند و نقش مهمی در جلوگیری از پیشرفت بیماری پارکینسون ایفا میکنند. به گفته محققان «کاهش لاکتوکوکوس به علت وجود تعداد بالای فاژهای شدیداً لیتیک، در بیماران پارکینسون، ممکن است با پیشرفت پارکینسون همراه باشد و به طور مستقیم در کاهش دوپامین و نیز توسعه علائم گوارشی پارکینسون نقش ایفا کند.»
محققان برای اکتشاف ترکیبات باکتریایی و باکتریوفاژهای مرتبط با بیماری پارکینسون، از روش تعیین توالی shotgun یا تفنگ ساچمهای استفاده کردند و میکروبیومِ مدفوعِ ۳۲ بیمار مبتلا به پارکینسون و ۲۸ شاهد را به صورت متاژنومیکس موردبررسی قرار دادند.
نتایج نشان میدهد که کاهش میزان لاکتوکوکوس در بیماران پارکینسون ناشی از پدیدار شدن شدید لیتیکها و فاژ های لاکتوکوکوس بدخیم متعلق به گروههای C2 و ۹۳۶ است، که اغلب از محصولات لبنی جدا میشوند. این نتایج بازکننده یک بحث جدید در مورد نقش فاژهای محیطی و ترکیب فاژهای زیستی در سلامتی و بیماری است.
محققان میگویند: «باکتریوفاژها از مدتها قبل بهعنوان عوامل بیماریزا شناختهشدهاند و مطالعه بر روی آنها نشان میدهد که نقش مهمی در بیماریزایی دارند. پژوهشهای بیشتر در آینده برای کشف ویروسهای از بین برندهی باکتریها یا باکتریوفاژها درزمینهی تشخیص و درمان بیماریها ضروری به نظر میآید.»
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله