نقش تکنولوژی بلاکچین و سنسورها در پیشرفت صنایع غذایی

امروزه با استفاده از تکنولوژیهای جدید در صنایع غذایی، میتوان به کاهش مسمومیتها و نیز هدر رفت غذا کمک کرد. برای مثال می توان به یکی از کاربردهای فناورانه تکنولوژی بلاکچین اشاره کرد؛ به کمک این فناوری جدید می توان مسیری را که مواد غذایی تا رسیدن به دست مصرف کننده طی می کنند، به دقت ردیابی و ارزیابی کرده و در صورت وجود نقص در هر مرحله در صدد رفع و حل آنها برآمد.
به گزارشهای سازمان سلامت جهانی، سالیانه حدود ۶۰۰ میلیون نفر از مردم جهان از مسمومیت غذایی رنج میبرند و از این تعداد، ۴۲۰۰۰۰ نفر جان خود را از دست میدهند. وقتی چنین حادثه ای رخ میدهد، محققان روزها یا هفتهها در پی دلیل آن خواهند بود. پیدا کردن علت، روندی کند و آهسته دارد چراکه هر ماده غذایی مسیری پیچیده از زمین کشاورزی تا فروشگاه طی میکند و ثبت تمامی مراحل که هر کدام در یک محل انجام میشوند و معمولاً با یکدیگر در ارتباط نیستند، آسان نیست.
بلاکچین یک سیستم حسابداری غیر متمرکز است که دادههای ورودی را به شکل توالی هایی روی چندین صفحه شبیه به هم در کامپیوترهایی که در مکانهای مختلف قرار دارند، ذخیره میکند. این همافزایی هرگونه تغییر در هر صفحه را بیهوده میکند و معاملات به صورت کاملاً امن، ثبت میشوند. یک پلتفرم ابری که بر پایه بلاکچین فعالیت می کند و برای IBM Food Trust طراحی شده است، در حال حاضر توسط تعدادی از فروشندگان بزرگ مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد.
با ادغام پرورش دهندگان، توزیع کنندگان و فروشندگان مواد غذایی، Food Trust یک ثبت مطمئن از جا به جایی مواد غذایی درون زنجیره تأمین فراهم می آورد. برای مثال در یک بررسی انجام شده توسط سوپرمارکت والمارت، مسیر یک غذای فاسد شده در عرض چند ثانیه یافت شد. در شرایط عادی و با استفاده از سیستم های قدیمی، یافتن منبع این غذا شاید چند روز زمان میبرد. با استفاده از این تکنولوژی، رستورانها و سوپرمارکتها قادر خواهند بود در زمان بسیار کوتاهی ماده فاسد اولیه را یافته و آن را از زنجیره حذف کنند. بسیاری از بزرگان صنعت غذایی، از جمله والمارت و کارفور، به IBM Food Trust پیوسته اند.
به منظور جلوگیری از مسمویت مواد غذایی در مراحل ابتدایی، آزمایشگاههای تحقیقاتی و شرکتها در حال طراحی سنسورهایی هستند که کیفیت و سلامت مواد غذایی را در بستهبندیهای ابتدایی بررسی میکنند. به طور مثال، شرکت Timestrip UK و Vistab International به طور جداگانه سنسورهایی را طراحی کردهاند که در صورت قرارگیری غذا در معرض دمای بالا تغییر رنگ میدهند. همچنین شرکت Insignia Technologies سنسوری طراحی کرده که پس از باز شدن درب بسته ماده غذایی، رنگ آنها به آرامی شروع به تغییر کرده و بدین طریق زمان مناسب برای مصرف غذا و تمام شدن تاریخ مصرف آن را گزارش میدهد.
هزینههای مالی هنوز یکی از مشکلات استفاده گسترده از سنسورها هستند. با این وجود، صنعت مواد غذایی به منظور تأمین امنیت مواد غذایی و کاهش ضایعات، در حال پیشبرد استفاده از تکنولوژی بلاکچین و سنسورها میباشد.