نقش حمایتی سلولهای ایمنی B در تکامل نورونها

✅ نورونها سلولهای تخصصیافته سیستم عصبی هستند که از طریق سیگنالهای الکتریکی با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. هدایت و انتقال این سیگنالها در طول آکسون نورونها به میلین _یک ماده از جنس چربی است که اطراف آکسون را احاطه کرده است_ نیاز دارد.
?بهدنبال اختلال در شکلگیری میلینها در طی تکامل، بیماریهای نورولوژیکی متعددی نظیر اوتیسم و اسکیزوفرنی اتفاق میافتد. طی مطالعهای که در ژورنال nature neuroscience بهچاپ رسیدهاست، محققان از احتمال وجود نقش برای سلولهای ایمنی در شکلگیری میلین در اطراف نورونهای تازه ساختهشده، سخن میگویند.
?سلولهای B وT دارای نقش حیاتی در سیستم ایمنی بوده و وظیفه آنها گردش در سراسر بدن و یافتن عوامل عفونی و ایجاد پاسخهای دفاعی میباشد. بیشتر زمان این سلولها در حدفاصل جریان خون و گرههای لنفاوی صرف می شود. این در حالی است که از ورود آنها به مغز جلوگیری میشود. سیستم عصبی مرکزی به کمک سدی بسیار تخصصیافته، از عوامل پاتوژن محافظت شده و بهصورت فیزیکی نیز از سیستم گردش خون جدا میشود.
?نورونها خود به تنهایی قادر به تولید میلین نیستند. در عوض، سلولهای پشتیبان سیستم عصبی که اولیگودندروسیتها نامیده میشوند، مسئول تولید میلین میباشند. تیم تحقیقاتی این مطالعه دریافتند که سلولهای ایمنی B یا همان b-1a از وجود میزان اولیگودندروسیت کافی در مغز در حال تکامل جهت میلیناسیون کافی، اطمینان حاصل میکنند.
?این محققان بهطور تجربی سلولهای B را از مغز موشهای جوان حذف کرده و مشاهده کردند که تعداد اولگوسیتها بهصورت معناداری کاهش یافتهاست. آنتی بادیهای طبیعی که توسط سلولهای b-1a ترشح میشوند سبب تمایز و تکثیر اولیگودندروسیتها میشوند. این آنتیبادیها بطور معمول در کنترل ایمنی دخیلاند اما در شرایطی سبب افزایش میلیناسیون آکسونها میشوند.
?اگرچه این مقاله اولین مقاله انجام شده در رابطه با نقش سلولهای B در تولید میلین طی مراحل اولیه تکامل است و میتواند جهت مطالعه روی بیماریهای نقص رشد عصبی الهامبخش باشد.
?دکترYamashita اینگونه بیان میکند: «یافتههای ما بیانگر این نکته است که سلولهای B ساکن در مغز موشهای تازه بهدنیاآمده سبب افزایش تکثیر اولیگودندروسیتها و میلیناسیون نورونی میشود. اینگونه برداشت میشود که اختلال در عملکرد سلولهای B در مراحل اولیه تکامل ممکن است با اختلالات ذهنی در ادامه حیات فرد مرتبط باشد که نیازمند تحقیق و بررسیهای بیشتری است».
?مترجم: مونا تقی زاده
☑عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی