بیوتکنولوژی پزشکیمتابولیسم

نقش مولکول‌های کوچک در تنظیم میکروبیوم‌

صد‌ها گونه‌ی میکروبی در روده انسان زندگی می‌کنند. تغییر در جمعیت آن‌ها با دیابت، آسم، سرطان و بسیاری از بیماری‌های دیگر مرتبط است. اما تا کنون به‌دلیل پیچیدگی جمعیت‌های میکروبی، استفاده از آن‌ها برای کنترل بیماری‌ها امکان‌پذیر نبوده‌است. در حال حاضر، محققان بیان می‌کنند که یک مولکول کوچک می‌تواند مانع مصرف نشاسته در یک نوع معمول از باکتری‌های روده‌ای شود که موجب رشد کند آن‌ها می‌شود.


تا کنون، محققان از مکمل‌های غذایی، کوکتل‌های پروبیوتیک یا پیوند مدفوع استفاده کرده‌اند. اما از مولکول‌های کوچک تاکنون استفاده نشده‌است. داروهای ضد میکروبی رایج طیف وسیعی از گونه‌ها را از بین می‌برند، بنابراین نمی‌توان آن‌ها را برای یک جمعیت میکروبی خاص استفاده کرد.

محققان در تلاش برای یافتن یک رویکرد مناسب جهت تغییر در جمعیت میکروبی خاص هستند. محققان بر روی Bacteroides که بیش از نیمی از میکروبیوم روده انسان را تشکیل می‌دهند و نشاسته رژیمی و قندهای پیچیده را مصرف می‌کنند، مطالعه می‌کنند. یک مطالعه نشان داده‌است که در مقایسه با افراد سالم، بیماران مبتلا به دیابت نوع 1، نسبت Bacteroides خاص بیش‌تری در میکروبیوم روده  نسبت به قبل از شروع نشانه‌های بیماری دارند.

در مطالعه جدید، دو گونه از Bacteroides که مسیرهای استفاده از نشاسته در آن‌ها به خوبی مشخص شده‌است، مورد بررسی قرار گرفتند. با این دو گونه، سه مولکول کوچک که آنزیم تجزیه کننده نشاسته انسانی را مهار می‌کنند جهت ارزیابی توانایی آن‌ها بر عمل روی آنزیم‌های باکتریایی مطالعه می‌شوند. آکاربوز میکروب‌ها را از بین نمی‌برد و مانع از تجزیه سایر قند‌ها مانند گلوکز نمی‌شود.

در سایر محیط‌های حاوی قند، مولکول تأثیر کمی بر رشد Bacteroides داشت. اما زمانی‌که نشاسته مشتق شده از سیب‌زمینی تنها ماده غذایی باشد، آکاربوز رشد باکتری‌ها را متوقف می‌کند. بر Ruminococcus اثر ندارد، اگرچه این گونه نیز نشاسته را متابولیزه می‌کند.

بعید است که در روده فقط نشاسته حضور داشته باشد. آکاربوز به Bacteroides، کربوهیدرات‌های کم‌تری را جهت انتخاب از باکتری‌ها می‌دهد که در آن محیط بسیار رقابتی، رشد آن‌ها را کاهش می‌دهد.

محققان قصد دارند آزمایش‌های خود را به ترکیب محیط‌های کشت باکتری و مدل‌های حیوانی گسترش دهند. این کار اثبات می‌کند که یک مولکول کوچک می‌تواند سیستم استفاده نشاسته را تحت تأثیر قرار دهد.

تاکنون مشخص نشده‌است که آیا تغییر در میکروبیوم روده سبب بیماری می‌شود یا تنها با شرایط بیماری مرتبط است. مسدود کردن یک مسیر متابولیک مانند هضم نشاسته ممکن است به جلوگیری از گسترش سریع آن کمک کند و می‌تواند به عنوان یک ابزار برای پاسخ به این سوال باشد.

 لینک خبر
 لینک مقاله
 عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
 عضویت در کانال زیست فن

برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن