نقش مولکول کوچک مقلد در بهبود آنفولانزا

گروهی از محققان مولکول کوچکی کشف کردند که رفتار آنتی بادیهای خنثی کننده را تقلید میکند. نتایج این گروه در مجلهی Science به چاپ رسیده است. آنها در این مقاله به ویژگیهای این مولکول و نقش آن در مبارزه با ویروس آنفولانزا در موش اشاره داشتهاند.
کارکرد ویروس آنفولانزا با تحریک سیستم ایمنی همراه است. به هنگام تزریق این واکسن در بدن هشداری ایجاد میشود و بدن در حالت آمادهباش قرار میگیرد و شروع به تولید آنتیبادی میکند. این عمل به بدن این امکان را میدهد تا به هنگام برخورد مجدد با همان نوع ویروس بتواند مبارزه کند و از پیشرفت عفونت جلوگیری نماید.
همان طور که بیشتر افراد اطلاع دارند واکسنها تنها حاوی یک نوع خاص از انواع مختلف یک ویروس هستند. بنابراین فرد واکسینهشده در معرض آلودگی سایر انواع ویروس، قرار دارد.
مطالعات گذشته حاکی از آن بوده است که کلیهی انواع آنتیبادیهایی که در مبارزه با آنفولانزا نقش دارند، فقط میتوانند به یکی از انواع ویروس متصل شوند. اما مطالعات جدید نشان داده است که آنتیبادیهای دیگری نیز وجود دارند و میتوانند به انواع ویروس متصل شوند. به همین دلیل این آنتیبادیها را آنتیبادیهای گستردهی خنثیکننده (broadly neutralizing antibodies) نامگذاری کردند.
محققان مدتها در تلاش بودند تا بتوانند واکسنی تولید کنند که بتواند این نوع آنتیبادیها را تحریک کند اما به نتیجه نرسیدند. در نهایت توانستند پروتئینی تولید کنند که میتواند از طرق مشابهی به ویروس آنفولانزا متصل شود.
در این هنگام محققان به مولکول کوچکی برخوردند که میتوانست رفتار این گونه پروتئینها را تقلید کند و ماندگاری بالایی داشت و تا یافتن ویروس و متوقفکردن آن در بدن باقی میماند.
محققان برای آن که بتوانند به این مولکول دست یابند، کار خود را با پروتئینی به نام HB80.4 آغاز نمودند. این پروتئین میتوانست به ویروس آنفولانزا متصل شود. بنابراین با نشاندارکردن میتوانستند به نحوهی اتصال آن پی ببرند. محققان از این اطلاعات استفاده کردند تا بتوانند از میان میلیونها مولکول کوچک به مولکول مورد نظر خود، دست یابند. آنها پس از یافتن این مولکول کوچک، آن را JNJ4796 نامگذاری کردند.
محققان برای آزمایش این مولکول، آن را به شکل یک قرص درآوردند و به موشهای مبتلا به آنفولانزا خوراندند و مشاهده کردند که هیچ یک از موشها نمردند. این موشها با نیمی از موشهای شاهد مقایسه شدند. محققان همچنین گزارش نمودند که این مولکول توانسته است ویروسهای موجود در سلولهای انسانی را نیز خنثی کند.