نقش میکروارگانیسمها در عملکرد فیلترهای شنی کند

فیلترهای زیستی پایدار به نام فیلترهای شنی کند (slow sand filters) از دهه ۱۸۰۰ برای فیلتر کردن آب آشامیدنی استفاده شدهاند. این نوع فیلترها بدون استفاده از مواد شیمیایی و با مصرف انرژی بسیار کم کار میکنند. همچنین این فیلترها هیچ باقیمانده و پسماندی پس از تصفیه به جای نمیگذارند. این واقعیت که فیلترهای شنی حاوی میکروارگانیسمها هستند، موضوعی شناخته شده طی سالیان گذشته میباشد، اما باور عموم مردم براین است که فیلترهای شنی باعث کاهش تعداد باکتریها میشود، در حالیکه این مورد صحیح نمیباشد.
تحقیقات جدیدی در دانشگاه Lund سوئد نشان میدهد که فیلترهای قدیمی نهتنها پاک کنندههای کارامدتری نسبت به مدلهای جدید هستند، بلکه میتوانند به زودی توسط تکنولوژیهای جدید بازنگری شوند. کارامدی فیلترهای قدیمی به این دلیل است که آنها زمان لازم برای توسعه یک اکوسیستم خاص از باکتریهای گرسنه را فراهم میکنند و باعث تصفیه آب میشوند. در این روش آب نهتنها توسط فیلترهای مکانیکی شن و ماسه پاک میشود، بلکه کمکهای قابل توجهی نیز توسط این میکروبها صورت میگیرد.
خانم Catherine Paul، محقق حوزه مهندسی منابع آب و میکروبیولوژی کاربردی در دانشگاه لند، اینگونه توضیح میدهد: “فیلتر شنی کمک میکند که ترکیب باکتریهای موجود بهبود یابند. باکتریهای عمقی در فیلترهای شنی میتوانند باکتریهای مضر، ویروسها، انگلها و سایر مواد ناخوشایند را حذف کنند. به عنوان مثال، فیلترهای شنی قدیمی باکتریهای ناخواسته Escherichia coli را فیلتر میکنند، درصورتی که فیلترهای جدید همیشه قادر به انجام این کار نبودند”.
رشد میکروارگانیسمهای خاص به نوع شن و ماسههای که مورد استفاده قرار میگیرد و همچنین مواد مغذی دریافتی آنها (نوع آلودگی آب) بستگی دارد. در نتیجه، باکتری flora در آب آشامیدنی تصفیه شده، بازتابی از باکتریهای موجود در فیلتر شنی خاص است که از میان آن عبور کردهاست.
همانطور که در مورد اهمیت باکتری فلورا در روده صحبت میشود، باید درباره “فلورا شنی” نیز مطالعه و بحث شود زیرا بااستفاده از آن در فیلترهای شنی، میتوان به آب آشامیدنی عاری از مواد مضر دست یافت که برای سلامتی انسان بسیار مفید میباشد.
یک تکنولوژی مدرن برای کنترل و نظارت بر فیلترهای شنی کند و جریان سایتومتری آنها، به این معنی است که میتوان رفتار میکروارگانیسمهای موجود در این فیلترها را بهتر درک کرد. استفاده از میکروب شناسی و بیوتکنولوژی جهت بهبود سیستم تصفیه آب، میتواند روش قدیمی فیلترهای شنی کند را ارتقا دهد که درنهایت موجب بهبود پایداری آب آشامیدنی میشود.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله
☑ عضویت در زیست فن میکروبی، صنعتی، محیط زیست
☑ عضویت در کانال زیست فن