نقش میکروگلیا در بیماریهای پریونی

| نقش میکروگلیا در بیماریهای پریونی
✅ میکروگلیاها بخشی از پاسخ ایمنی هستند که از مغز محافظت میکنند. آنها میتوانند در آهستهکردن پیشرفت پریون و سایر بیماریهای تحلیل برنده عصبی ایفای نقش کنند. بیماریهای پریونی مغز را به آهستگی دچار انحطاط میکنند و در انسانها و پستانداران مختلف رخ میدهند. هیچ گونه واکسنی برای درمان بیماری پریون در دسترس نیست و این بیماریها تقریباً همیشه کشنده هستند.
❇ دانشمندان شواهد اندکی را مبنی بر پاسخ محافظتی سیستم ایمنی به عفونتهای پریونی یافتهاند. پیش از این تصور میشد که میکروگلیا، سلولهای مغزی هستند که معمولاً در اولین خط دفاعی میزبان بر علیه عفونتهای مغزی دخیل اند، این بیماریها را از طریق ترشح مولکولهای سمی که میتوانند به سلولهای عصبی آسیب برسانند، وخیمتر میکنند.
❇ امروزه دانشمندان از یک داروی آزمایشگاهی به نام PLX5622 برای بررسی نقش میکروگلیا بر علیه Scrapie، یک نوع بیماری پریونی ناشی از گوسفند، استفاده کردند. PLX5622 با سرعت بیشتر میکروگلیاهای مغز را از بین میبرد. هنگامیکه محققان این دارو را به موشهای آلوده شده توسط Scrapie تزریق کردند، میکروگلیاها حذف شدند و موش یک ماه زودتر از موشی که دارو دریافت نکرده بود، مُرد. نتایج نشان داد که میکروگلیا قادر است بر علیه یک عفونت پریونی از مغز محافظت کرده و بنابراین دوره بیماری را آهسته کند. دانشمندان فرض کردند که میکروگلیا، پروتئینهای پریونی خراب شده که باعث آسیب مغزی میشوند را به دام انداخته و از بین میبرند.
❇ یافتهها نشان میدهند داروهایی که فعالیت مفید میکروگلیاها را افزایش میدهند، ممکن است در آهسته کردن روند بیماریهای پریونی نقش داشته باشند. در حال حاضر، محققان در حال مطالعهی جزئیات چگونگی عملکرد میکروگلیا در تخریب پریونهای مغزی هستند.
❇ دانشمندان اشاره میکنند که میکروگلیا میتواند اثر سودمند مشابهی بر سایر بیماریهای تحلیل برنده عصبی که با تجمعات پروتئینی همراه هستند از قبیل بیماری آلزایمر و پارکینسون، نیز داشته باشد.
? مترجم: مژگان براتزاده
☑ لینک خبر
☑ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑ عضویت در کانال زیست فن