نقش ژنتیک در دردهای مزمن پس از جراحی

✅اخیرا مشخص شده است که در کنار عواملی همچون سن و جنسیت، ژنتیک هر فرد نیز در ابتلا به دردهای مزمنی که بعد از جراحی ایجاد میشوند میتوانند مؤثر باشند.? شناسایی افراد در معرض خطر ابتلا به دردهای مزمن بعد از جراحی از طریق واریتههای ژنتیکی امکانپذیر است و بدینترتیب چرایی ابتلا بعضی افراد به دردهای مزمن بعد از جراحی مشخص شد. البته هنوز دانش ما به حدی نیست که بتوان با قطعیت اظهار نظر کرد و نیاز به مطالعات بیشتری هست.
? یکی از مهمترین عوارض بعد از جراحی دردهای مزمن است. اما میزان تخمینها از این مشکل بسیار متغیر است و درصدی بین ۹ تا ۸۰ برای آن گزارش شده است. این دردها بین یک ماه تا چند سال میتوانند ادامه داشته باشند. دردهای مزمن بعد از جراحی بر روی کیفیت زندگی افراد همچون فعالیتهای فیزیکی، اجتماعی و ذهنی تاثیرگذار است.
? در آزمایش طراحی شده نمونه خونی ۱۱۵۲ بیمار جراحی شده به منظور بررسی ۵۴ ژن دخیل در القاء حس درد جمعآوری و بررسی شدند. افراد بیمار به مدت یکسال تحت مراقبت بودند و میزان درد آنها در بازه صفر(بدون درد) تا ۱۰( با نهایت درد) دستهبندی شد. بیماران از لحاظ تأثیرگذاری درد بر روی فعالیتهای عادی زندگیشان نیز مورد پرسش قرار گرفتند.
? بعد از یکسال بررسی ۲۱ درصد افراد جراحی شده دردهای مزمنی را داشتند که از ۳۳ درصد از این افراد از شدت دردها شکایت داشتند. و این دردهای مزمن بر روی تمامی جنبههای زندگی فردیشان همچون راهرفتن و خوابیدن اثرگذار بود.
?بعد از مطالعات، مشخص شد ژنی از سیستم عصبی که فاکتور نوروپاتیک منشا گرفته از مغز (BDNF) خوانده میشود، بیشترین اثرگذاری را بر ایجاد دردهای مزمن بعد از جراحی داشته است. این نتایج در آزمایشات انجام شده با مدلهای موشی نیز مشاهده شده است.
? در پایان مشخص شد که که واریتههای ژنتیکی سهم بیشتری از سایر فاکتورهای خطر همچون سن، جنسیت، مصرف دخانیات یا مواد بیهوشی ( ۷-۱۲ درصد در مقابل ۳-۶ درصد) در ابتلا بیماران بعد از جراحی به دردهای مزمن دارند.
?ترجمه: زمزم جوادی
☑️لینک خبر
☑️لینک مقاله
☑️عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن