بیوتکنولوژی پزشکی

نقش RNA در پیدایش حیات روی زمین

| نقش RNA در پیدایش حیات روی زمین

✅ دانشمندان یک سیستم همانندسازی ژنتیکی جدید ساخته‌­اند که می­‌تواند توضیح دهد چگونه اولین اشکال حیات روی زمین، به شکل مولکول­‌های RNA ظاهر شدند. این مولکول جدید RNA از یک سیستم همانندسازی ژنتیکی استفاده می‌­کند که در هیچ‌کدام از اشکال همانندسازی موجود در طبیعت وجود ندارد.


❇ یکی از نظریه‌­های معروف مربوط به آغاز حیات روی زمین بیان می­‌کند که حیات از RNA به‌وجود آمده‌است. مانند مولکول DNA، رشته‌های RNA نیز می­‌توانند با استفاده از چهار حرف مولکولی(بازها) اطلاعات ژنتیکی را در خود حمل کنند. اما RNA فقط انتقال دهنده‌­ی اطلاعات زنتیکی نمی­‌باشد؛ تعدادی از مولکول‌­های RNA می‌­توانند به ساختارهایی تاخورده و سه­‌بعدی تبدیل شده و هم‌چون یک آنزیم فعالیت کنند. این آنزیم­‌ها همان ریبوزوم­‌ها هستند که می‌­توانند در واکنش­‌های شیمیایی شرکت کنند.

❇ اگر یک ریبوزوم بتواند مولکول RNA سه‌­بعدی را همانندسازی کند، شاید بتواند خودش را نیز همانندسازی کرده و یک سیستم زنده­‌ی ساده را به‌وجود آورد.

| همانندسازی RNA و پیدایش حیات

❇ در گذشته دانشمندان توانسته بودند که ریبوزوم­‌هایی تولید کنند که بتواند رشته­‌های صاف RNA را تکثیر کند، اما در صورتی که RNA تاخورده و سه­‌بعدی می‌­شد، ریبوزوم قادر نبود آن را همانندسازی کند. از آنجا که ریبوزوم‌­ها خودشان یک RNA تاخورده هستند، همانندسازی خودشان نیز نمی­تواند صورت گیرد. اکنون در مطالعه­‌ای جدید، دانشمندان توانستند ریبوزومی بسازند که بتواند RNA تاخورده و در نتیجه خودش را همانندسازی کند.

❇ در حالت معمولی، هنگام همانندسازی RNA، آنزیم همانندسازی در هر مرحله یک باز را به رشته اضافه می­‌کند، اما ریبوزوم تازه مهندسی شده می‌­تواند سه عدد باز یا یک تریپلت (Triplet) را در هر مرحله اضافه کند. این تریپلت‌­ها ریبوزوم را قادر می­‌سازد تا RNA تاخورده را همانندسازی کند، زیرا قدرت اتصال این بازهای ۳گانه بیش‌تر بوده و منجر به باز شدن RNA سه‌­بعدی می­‌شوند. بنابراین ریبوزوم می­‌تواند خودش را نیز همانندسازی کند.

❇ دانشمندان اظهار می­‌کنند “سوپ اولیه” که حیات از آن به‌وجود آمده ممکن است حاوی طول­‌های مختلف بازها بوده‌باشد. یعنی احتمال دارد که در آن یک تک باز، دو باز متصل به هم، ۳ باز، ۴ باز و یا بیش‌تر وجود داشته بوده‌است. البته بازهای طویل‌تر از ۳ عدد، دقت همانندسازی RNA را کاهش می­‌دهند.

❇ محقق اصلی مطالعه بیان می­‌کند:”این تریپلت‌­ها به شکل بسیار عالی قابلیت باز کردن RNA سه­‌بعدی را دارند و دقت همانندسازی را نیز در سطح بالا حفظ می­‌کنند. لازم به ذکر است با این که در سیستم­‌های بیولوژیکی کنونی همانندسازی با استفاده از تریپلت‌­ها دیده نمی‌­شود، اما پروتئین سازی ریبوزوم، که یک ماشین RNA باستانی به شمار می‌­رود، با استفاده از کدهای تریپلت صورت می‌پذیرد.”

❇ “با این وجود، این اولین مرحله است زیرا ریبوزوم‌­ها فعلا برای همانندسازی به کمک ما نیاز دارند. ما در یک سیستم ساده این کار را انجام دادیم، بنابراین حالا به یک سیستم شیمیایی پیچیده‌­تر، مشابه با سوپ اولیه، نیاز داریم.”

❇ “این یک سیستم بیولوژیک کاملا سنتتیک و جدید است که جنبه­‌های ناشناخته­‌ی فراوانی دارد. امیدواریم در آینده این سیستم کاربردهای زیست­‌فناوری مفیدی داشته باشد، به طور مثال، با استفاده از این سیستم بتوانیم با اضافه کردن مولکول­‌های شیمیایی به نقاط مشخصی از پلیمر RNA، اپی­‌ژنتیک مولکول RNA را مطالعه کرده و بتوانیم عملکرد مولکول­‌های RNA را تقویت کنیم.”

? مترجم: محمد رهبان

لینک خبر
لینک مقاله
عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
عضویت در کانال زیست فن

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن