نوآوری باز، فرصتی برای کارآفرینی

در سالهای اخیر، نوآوری باز به یکی از موضوعات مورد توجه مدیریت نوآوری تبدیل شده است. از این رو شناسایی ساز و کارهای مناسب برای عملی کردن اصول آن، میتواند گذر بنگاه ها از رویکرد نوآوری بسته به باز را تسهیل کند.
?نوآوری باز به معنای استفاده هوشمندانه از جریان دانش درون و بیرون بنگاه، به منظور تسریع نوآوری درونی و توسعه بازار است. امروزه با کوتاه شدن چرخه عمر کالاها و فناوری های بکار گرفته شده در آنها، موضوع نوآوری اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده. در محیط پویای امروز، نوآوری از مرزهای یک بنگاه ها فراتر رفته، بنابراین بنگاه ها به دنبال اطلاعات، دانش و شرکای بیرونی به عنوان منبعی از نوآوری هستند. به همین دلیل تغییری از مدل سنتی نوآوری که اغلب تحقیق و توسعه داخلی بود، به سوی نوآوری باز صورت گرفته است.
نشانههای این تغییر شامل: افزایش جابجایی افراد باتجربه و ماهر، افزایش فارغ التحصیلان متخصص دانشگاهی، افزایش سرمایه گذاران خطر پذیر، افزایش پیوسته اطلاعات مشتریان و تامین کنندگان و کوتاه شدن عمر فناوری است.
?کاهش هزینه و زمان توسعه محصول جدید، افزایش کیفیت و ایجاد منابع جدید درآمدی از جمله تاثیرات نوآوری باز است. استفاده از این فرصت در فناوری های پیشرفته مانند بیوتکنولوژی، بیزینسی جدید را ایجاد میکند. با افزایش خلاقیت، جمع کردن تیم کاری قوی و ارائه نمونههای مناسب، خیلی از دانشجویان این رشته فرصت همکاری با شرکت های بزرگ حوزههای گوناگون بیوتکنولوژی را بدست خواهند آورد. چراکه این شراکتها باعث کاهش ریسک، تکمیل نواقص با کمک شایستگی های موجود، افزایش خلاقیت و کاهش زمان عرضه به بازار میشود. در مدل نوآوری باز، مرزهای بنگاه نفوذ پذیر میشوند.
?شکل زیر، مدل نوآوری باز و سه مرحله آن را نشان میدهد: تحقیق، توسعه و تجاری سازی. شرکتهایی که نوآوری باز را پذیرفته اند، از منابع بیرونی برای قدرتمند کردن کسب و کارشان سود میبرند یا به دنبال کسب درآمد از پتنتهای بی استفاده از طریق توافقات مدیریت مالکیت فکری هستند.
?اگر به ایجاد کسب و کاری سودآور در نوآوری باز ایمان نیاوردید، نگاهی به شراکتهای بزرگ و کوچک شرکتهای برتر بیوتکنولوژی بیندازید. بزرگترین شرکتها با انواع قراردادهای همکاری از جمله joint venture یا مشارکت مخاطره آمیز، با خیلی از شرکتهای بسیار کوچکتر در شرق آسیا و آمریکای لاتین همکاری داشته اند و باور داشته باشید که حتی اگر با بزرگترین غولهای بیوتک نه تنها ایرانی، بلکه خارجی نیز، در صورت داشتن نمونههای قوی و تیم با انگیزه، میتوانید همکاری های خوبی داشته باشید. و بدانید که هر چقدر هم آنها قدرتمند باشند، نمیتوانند همه کارها را باهم انجام بدهند! چون اصلا به صرفه نیست و تمرکز آنها را کم و ریسک شان را زیاد میکند.
?در حوزه بیوتکنولوژی، همه مطالبی که درمورد مزایا، اهداف و تاثیر نوآوری باز ذکر شد را چند برابر تشدید کنید تا قیاس درستتری با دیگر صنایع داشته باشید. درمورد دلایل آن، در مطالب بعدی بیشتر توضیح خواهیم داد.
#نوآوری_باز #فرصت_کارآفرینی
نویسنده: حسین گدازی
☑️منابع:
Lazzarotti V, Manzini, R. Different modes of open innovation: A theoretical framework and an empirical study. International Journal of Innovation Management 2009.
Chesbrough H. Open innovation: A new paradigm for understanding industrial innovation. In Chesbrough H, Vanhaverbeke W., & West J.
(eds), Open Innovation: Researching a new paradigm. Oxford University Press. 2006