ساختن پل ارتباطی میان روان شناسی و اقتصاد، نوبل اقتصاد را به ارمغان آورد

ریچارد اچ. تالر از دانشگاه شیکاگو آمریکا، موفق شد نوبل اقتصاد را برای کار بر روی “اقتصاد رفتاری” بدست آورد.
?تالر ارتباطی میان مفاهیم روانشناسی و تصمیم گیریهای اقتصادی افراد برقرار کرد. او با بررسی ۳ ویژگی خاص، نشان داد نگرش انسان در این زمینهها، روی تصمیمات شخصی و خروجی بازارها تاثیر میگذارد.
۱️⃣ محدودیتهای عقلی: تالر مفهوم حسابداری ذهنی را گسترش داد، که توضیح میدهد مردم تصمیمات مالی خود را با بازکردن حسابهای جدا برای هر کار در ذهن خود سادهسازی میکنند و روی هرکدام ریزبینانه تمرکز میکنند، به جای آنکه تجمیع اثرات را بررسی کنند.
او همچنین این مسئله را بیان کرد که مردم به طور نسبی (اغلب به خاطر ترس از این که به آنها ثابت شود انتخابشان اشتباه بوده است)، روی چیزی که مالک آن هستند قیمت بیشتری میگذارند تا چیزی که مالکش نیستند، پدیدهای که Endowment effect نامیده میشود.
تالر یکی از بنیانگذاران رشته امور مالی رفتاری است، که در آن تاثیر محدودیتهای شناختی بر بازارهای مالی بررسی میشود.
۲️⃣ تقدمهای اجتماعی: مطالعات نظری و عملی تالر بر روی انصاف موثر واقع شد. او نشان داد که نگاه عدالتطلبانه مشتریان ممکن است مانع شود که شرکتها در زمان افزایش تقاضا، افزایش قیمت بدهند، اما مانع افزایش قیمت آنها در زمانی که قیمت محصولات در حال افزایش است نمیشود.
تالر و همکارانش بازی دیکتاتور را طراحی کردند؛ بازیای که با استفاده از روشهای تجربی میزان گرایش افراد کشورهای مختلف به عدالت را ارزیابی میکند.
۳️⃣ عدم کنترل نفس: تالر با استفاده از مشاهدات قدیمی به مسائلی پیبرد که به سختی در حال حاضر قابل بررسیاند.
او با استفاده از مدل Planner-Doer این مسئله را که در حیطه کاری روانشناسان و نورولوژیستها هست را بررسی کرد.
این مدل نزاع درونی بر سر تصمیمگیریهای بلندمدت و کارهای کوتاهمدت را بیان میکند. وسوسههایی و اتفاقاتی در سر راه انسان که او را تحت تاثیر قرار میدهند، باعث میشود تا برنامههایی که برای سن پیری یا برای زندگی سالم تر آماده کرده است غالبا شکست بخورند.
او در آزمایشات خود نشان داد فشار آوردن به مردم برای کنترل نفس میتواند راهی موثر باشد.
?در مجموع، تالر پلی میان اقتصاد و روانشناسی در زمینه تصمیمگیری بنا کرد. تجربیات عملی و نظری او، منجر به گسترش عرصه “اقتصاد رفتاری” شد؛ عرصهای که تاثیرات عمیقی بر بسیاری از تحقیقات اقتصادی و سیاسی میگذارد.
#نوبل #اقتصاد_رفتاری
نویسنده: میلاد ریحانی
☑️ منابع