بیوتکنولوژی کشاورزی

واکسن های گیاهی

 

#دیدگاه

دلایل بسیار زیادی برای خوب بودن ایده «واکسن­های گیاهی» وجود دارد. گیاهان قادرند بسیاری از پروتئین­های نوترکیب را در پیکره خود تولید کنند و چنین پروتئین­هایی دارای آلودگی به پروتئین­ها و پاتوژن های حیوانی نیستند.

گیاهان همچنین عرضه و رساندن واکسن­ها را بسیار آسان‌تر می سازند. برای این کار اصلاً به تزریق نیاز نیست، فقط یک مشت از برگ­های اسفناج یا تکه­هایی از سیب­زمینی را بخورید (واکسن سیب زمینی سرخ کرده هم هست، کسی می خواد؟!).

در برخی موارد واکسن­های گیاهی برتر از انواعی از واکسن هستند که در تخم­ مرغ تولید می­شوند. در این موارد به تصفیه و جداسازی پروتئین­های آنتی­ژنیک و همچنین به تجهیزات تخصصی مدیریت واکسن ها نیازی نیست. در حقیقت، حتی ممکن است پاسخ ایمنی بدن بسیار برتر باشد. آنتی­ژن های واکسن، در حالی که هنوز درون سلول­های گیاهی هستند به قسمت داخلی روده­ها حمل می شوند. در روده­ها، سلول­های موسوم به M، آنتی­ژن ها را گرفته و منجر به ایجاد پاسخ توسط سیستم ایمنی بدن می شوند.

در حال حاضر، فقط یک واکسن گیاهی که مربوط به بیماری نیوکاسل در ماکیان است، برای استفاده تجاری وجود دارد. این واکسن­ها فعلاً برای استفاده در زمان های شیوع بیماری های انسانی آماده نیستند، ولی تعدادی آزمایش بالینی وجود دارد که آنها را در انسان­ها آزمایش می­کنند. اگر واکسن ها را در نظر نگیریم، تعداد دیگری از محصولات دارویی مبتنی بر گیاهان هستند که در بازار وجود دارند، برای مثال «کلاژن انسانی نوع I» که از گیاه تنباکو تولید می­شود، «تریپسین گاوی» ساخته شده از ذرت و لیزوزیم و همچنین لاکتوفرین انسانی ساخته شده از برنج.

اما چه نوع واکسن­های گیاهی هم اکنون در حال تولید هستند؟ بگذارید با هپاتیت B شروع کنیم. ویروس هپاتیت B (HBV) توسط مایع بدنی منتقل شده و کبد را آلوده می­کند. (بله، در حال حاضر یک واکسن هپاتیت B سنتی وجود دارد، اما وجود واکسن گیاهی برای این بیماری می تواند برای کشورهای در حال توسعه ایده­آل باشد). در یک مطالعه، محققان یک آنتی­ژن سطحی HBV را در کاهو تولید کردند. داوطلبین انسانی برای بیش از ۲ ماه برگ­های این نوع کاهو را خوردند و بدن آن ها سطح ناپایداری از IgG را تولید نمود. با این حال، واکسن نتوانست سطوح قابل توجهی از IgA ترشحی که برای حافظت و دفاع از بدن مؤثر است تولید نماید.

اماآنفولانزا. مشکل معمول واکسن آنفولانزا این است که در سطوح محدودی تولید می شود. در این خصوص گزارشی در سال ۲۰۱۱ ادعا کرد که تنها تعداد ۱.۴۲ میلیارد دوز از واکسن سه­گانه این بیماری می­تواند با استفاده از تخم­مرغ­ تولید شود.

خوشبختانه، تحقیقات در مورد واکسن­های آنفولانزای گیاهی تا حدودی موفقیت­آمیز بوده است. این موضوع احتمالاً به این دلیل است که پروتئین هماگلوتینین (HA) به خوبی در گیاهان بیان می­شود و به درستی شکل گرفته و تاخوردگی پیدا می کند. در واقع، ذرات شبه ویروس (VLPs) تولید شده توسط سلول­های گیاهی نسبت به ویروس های غیرفعال بیشتر آنتی­ژنیک هستند. در یک مطالعه، ذرات شبه ویروس حاوی HA در بزرگسالان بین ۱۸ تا ۶۰ سال آزمایش شد. (از آن جایی که آنفولانزا یک بیماری تنفسی است، واکسینه کردن از طریق تزریق انجام شد). تقریباً ۹۶ درصد از شرکت کنندگان بعد از واکسیانسیون پاسخ ایمنی مناسبی را نشان دادند و این نشان می دهد که تولید واکسن­های آنفولانزای گیاهی امیدبخش است.

مزیت گیاهان فقط برای تولید واکسن نیست، بلکه آن ها برای تولید آنتی­بادی­های درمانی نیز مفید هستند. در سال ۲۰۱۲، اداره غذا و داروی آمریکا یک آنزیم درمانی به نام «glucocerebrosidase» را برای بیماری Gaucher که در هویج تولید شده بود، مورد تایید قرار دادند. این آنزیم تولید شده گیاهی نسبت به آنزیم ساخته شده در سلول­های حیوانی بهتر عمل نمود، زیرا به طور طبیعی مانوزیله شده بود (تغییرشکلی که به آن کمک می­کند تا بهتر توسط ماکروفاژها جذب شود).

با همه این ها هیچ چیزی کاملا بدون خطر نیست. واکسن­های گیاهی قابل مصرف از طریق دهان می­توانند باعث واکنش­های حساسیت­زا  شوند. در کنار این موضوع، آن ها می­توانند تحمل بیشتری را در دهان به واکسن از طریق فعال کردن سلول­های تنظیم کننده T القا نمایند که چنین اتفاقی، اساساً واکسن را بی فایده می نماید. همچنین به مانند سایر گیاهان تراریخته، ژن های نوترکیب چنین گیاهانی ممکن است به بیرون آزمایشگاه درز نموده و به گیاهان وحشی منتقل گردند. به علاوه این احتمال وجود دارد که گیاهان تراریخته فوق توسط حیوانات وحشی خورده شوند و این اتفاق منجر به عواقب پیش­بینی نشده­­ای گردد.

این مطلب در تاریخ ۱۱ آگوست ۲۰۱۷ در وبسایت labroots منتشر شده است.

نویسنده: Kerry Evans

ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه

منابع: لینک-۱، لینک-۲

☑️ عضویت در زیست فن کشاورزی
☑️عضویت در کانال زیست فن

واکسن های گیاهی – اخبار زیست فناوری

Rate this post
برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن