مشاهده تأثیر واکنش گیاهان به خشکی در ترکیب اتمسفر

تحقیقات اخیر نشان میدهد که دورههای گرم و خشک زمین، ترکیب اتمسفر را تغییر میدهند. محققان دانشگاه Wageningen و NOAA “سیگنالی” را در ترکیب CO۲ اتمسفر کشف کرده اند که در واکنش گیاه به خشکی ایجاد شده است.
در شرایط خشکی شدید، گیاهان روزنههای خود را بسته و آب کمتری از دست میدهند. بستن روزنهها به این معنی است که گیاهان CO۲ بسیار کمتری از هوا جذب میکنند؛ در حالی که این CO۲ برای رشد و متابولیسم گیاه لازم است. هنگامی که این رویداد در مقیاس قارهای رخ میدهد، مانند اتفاقی که تابستان امسال در اروپا رخ داد، آب کمتری به محیط آزاد و CO۲ کمتری جذب میشود. در نتیجه، این تغییرات ترکیب CO۲ اتمسفر را تغییر میدهد.
بررسیهای گروهی از محققان بین المللی نشان داد که پاسخ گیاهان به خشکی در طی خشکسالیهای شدید بیش از یک میلیون کیلومتر مربع را، در روسیه، اروپا و ایالات متحده تحت تأثیر قرار داده است. برای چندین دهه، محققان نمونههای هوا را با استفاده از روشهای استاندارد در بیش از ۵۰ مکان در این مناطق، جمع آوری کرده اند.
تحلیل نتایج نشان داد که ترکیب اتمسفر در شرایط خشکی شدید با آب و هوای معمولی متفاوت است. در خشکی، گیاهان نه تنها CO۲ کمتری جذب میکنند بلکه ترکیب این CO۲ نیز متفاوت است. ۲ ایزوتوپ از CO۲ در اتمسفر مشاهده شده است: ۱۲CO۲، که سبکتر و ترجیح گیاهان است و ۱۳CO۲ که سنگینتر است. در دوره خشکی ترجیح گیاهان به نوع سبکتر بسیار کمتر است و در نتیجه، نسبت ۱۲CO۲ و ۱۳CO۲ با یک تابستان عادی متفاوت است.
در حال حاضر این سیگنال خشکی برای اولین بار در جو شناسایی شده است. Erik van schak، کسی که ۲ سال پیش انحرافات مدلهای بیوسفر را متوجه شده بود و سعی در درک علل آن داشت، می گوید: “مشاهدات نشان داد که اندازه گیریهای ما از آنچه که مدلهای اقلیمی پیش بینی کردهاند دور شده است. با تعیین انحراف بسیاری از مدلهای دیگر بیوسفر و شباهت آنها دریافتم که انحرافات به دلیل تحلیلهایی که تاکنون داشته ایم نیست بلکه مدلها ناقص بودند.”
محقق اصلی در این تحقیق، پروفسور Wouter peters اظهار داشت که: “به نظر می رسد که بسیاری از مدلهای اقلیمی و اتمسفری به طور دقیق تأثیرات دورههای خشکی را روی جذب CO۲ و تعرق آب توضیح نمیدهند. سازگاری این مدلها مهم است چرا که ما فرض می کنیم که خشکی در آینده، بر هر دوی این ها شدیدتر و بیشتر خواهد بود.”
✅ لینک خبر
✅ لینک مقاله