ورود دارو ضد انگلی به بدن به کمک نانوکپسول

بنابر گزارشهای سازمان بهداشت جهانی، ۲.۴ میلیون نفر به فاسیولیازیس مبتلا شدهاند. این بیماری یک بیماری انگلی کبدی صفراوی است که در اثر عفونتهای ناشی از کرمهای پهن ایجاد شده و توسط تریکلابندازول درمان میگردد. یک تیم بینالمللی، فرمولاسیون دارویی جدیدی را کشف کردهاند که تریکلابندازول، یک داروی ضد انگلی وسیعالطیف، را در میلیونها کپسول بسیار کوچک جای میدهد.
داروهای ضد انگلی تا زمانیکه حل نشوند، مؤثر نیستند و جذب نمیشوند. بهطور معمول، این داروها بسیار غیرقابل حل هستند و این امر اثرات درمانی آنها را محدود ساختهاست. این تیم برای غلبه بر این محدودیت و بهدست آوردن فرمولاسیون جدید، از رویکردهای نانودارویی و نانوتکنولوژی “نرم” استفاده کردهاست. این روشها بر مبنای ویژگیهای خود مونتاژی نانوساختارهای آلی بنا شدهاند و از تکنیکهایی استفاده میکنند که توجه زیادی به مؤلفههایی نظیر پلیمرها و سورفکتانتهای موجود در محلول دارند.
کپسولهای برگرفته از این فرمولاسیون، کمتر از یک میکرون قطر داشته و با تریکلابندازول پر شدهاند. این نانوساختارها برای تحویل مقادیر دارویی مناسب به بدن، بهصورت مجموعههایی بههم پیوسته درآمدهاند.
این تیم از کیتوسان برای هسته-روغنی کپسولها و اتصال این نانوساختارها به یکدیگر استفاده کردهاست. این درحالی است که کیتوسان به پایداری و حفظ کپسولها کمک میکند. کیتوسان یک پلیساکارید طبیعی است که در اسکلت خارجی سختپوستان و دیواره سلولی قارچهای خاص یافت میشود.
حلالیت تریکلابندازول در قالب نانوکپسولهای مذکور ۱۰۰ برابر بیشتر از قرصهای رایج امروزی است. دکتر Goycoolea، استاد دانشگاه علوم غذایی و تغذیه لیدز، گفت: “حلالیت، یک چالش اساسی در تأثیرگذاری داروهای ضد انگلی است. ما این مشکل را در سطح ذرات، مورد مطالعه قرار دادهایم. استفاده از تریکلابندازول در قالب میلیونها نانوکپسول بهمعنای جذب بسیار سریعتر و مؤثرتر دارو است. استفاده از نانوکپسولها و نانو امولسیونها، کارایی داروها را افزایش داده و راهحلهای جدیدی برای ارائه بهترین روشهای دارورسانی پیشنهاد میکند.”
دکتر Salomon افزود: “این اولین گزارش در زمینه نانوکپسوله کردن تریکلابندازول است و ما معتقدیم که میتوان از این نوع فرمولاسیون در داروهای ضد انگلی دیگر نیز استفاده کرد. با اینحال، اطمینان از عدم کاهش اثر دارو در این فرمولاسیون جدید، مطالعات بیشتری را طلب میکند. بررسیهای ما برای مطمئن شدن، ادامه خواهد داشت.”
اگر چه گزارشات، نشاندهنده میزان ابتلا گسترده به فاسیولیازیس (در بیش از ۷۰ درصد کشورهای جهان) و افزایش آن در اروپا و آمریکا است، با این حال این بیماری بهعنوان یک بیماری فراموش شده در نظر گرفته شدهاست که زیاد مورد توجه قرار نمیگیرد و اغلب رسیدگی نمیشود.
علائم اصلی این بیماری در فاز مزمن، شامل دردهای پی در پی، یرقان و کم خونی است. همچنین التهابات طولانیمدت در این بیماران با سختشدگی و سفتشدگی کبدی همراه خواهد بود.
به دلیل ماهیت بسیار غیرقابل حل داروهای ضد انگلی و اطمینان از جذب مؤثر اجزای فعال آنها، دوز مصرفی این داروها افزایش مییابد. این مسأله زمانی مشکلساز خواهد شد که کودکان بهعنوان گروه درمانی در نظر گرفته میشوند. در این حالت، قرصها باید به قطعات کوچکتر تقسیم شوند تا میزان مصرف تنظیم شده و بلعیدن آسانتر گردد، اما این امر باعث بروز عوارض جانبی متعدد به علت مصرف نادرست دارو خواهد شد.
☑ لینک خبر
☑ لینک مقاله