تفنگ ژنی، راهی برای ویرایش ژن در گندم

یکی از بزرگترین موانع انتقال ژن در گندم، عدم پاسخ آن در سیستم کشت بافتی است. از طرفی ویرایش ژنوم نیاز به انتقال ژن و باززایی گیاه هدف دارد؛ بنابراین مطالعات مربوط به ویرایش ژن در این گیاه بسیار محدود شده است. محققان اخیرا توانسته اند از تفنگ ژنی برای استفاده در سیستم کریسپر در گندم بهره ببرند.
گندم گیاهی است که به کشت بافت مقاوم است و از این رو نمیتوان از طریق انتقال ژن، کارایی این گیاه را بهبود بخشید. این امر مانع بزرگی برای مطالعات ویرایش ژنی است، چرا که این روش نیازمند انتقال ژن و باززایی از طریق کشت بافت است. برای حل این مشکل، محققان مرکز تحقیقاتی کشاورزی در ژاپن از تفنگ ژنی برای بیان موقت وکتور سیستم کریسپر Cas9 در گندم استفاده کردند.
این محققان مریستم انتهایی ساقه در جنینهای گندم بالغ را توسط تفنگ ژنی مورد هدف قرار دادند. سپس از آزمون PCR برای تشخیص انتقال ژن در بذور گندم استفاده کردند. در مرحله بعد این بذرها کشت شدند و نتایج به دست آمده نشان از موفقیتآمیز بودن این فرایند در 5 درصد از بذور گندم داشت. با اینکه در نگاه اول کارایی این روش بسیار پایین دیده میشود، اما این روش مزایای خاص خودش را نیز دارد. از این بین میتوان به امکان انتقال ژن به جنینهای بالغ، عدم نیاز به تشخیص توسط آنتیبیوتیک، و معرفی RNA هدف از طریق تفنگ ژنی اشاره نمود.