پروتئین RUP2 مانع گلدهی زودرس

القای گلدهی از لحاظ اکولوژیکی و زراعی بسیار مهم است. عوامل محیطی از جمله نور، زمان گلدهی را تنظیم میکنند. این مکانیسمها همواره موضوع بسیاری از مطالعات بوده است. با این حال، این آزمایشها معمولا در اتاقهای رشد و در غیاب اشعه UV-B انجام میشود. مطالعات نشان میدهند که UV-B میتواند یک القاکننده قدرتمند گلدهی باشد، اما پروتئینی به نام RUP2 از گلدهی زودرس جلوگیری میکند.
رخ دادن به موقع گلدهی، برای بهینه انجام شدن گردهافشانی ضروری است و باعث تولید و بلوغ دانه در شرایط محیطی مطلوب میشود. گلدهی گیاهان عمدتا توسط طول روز کنترل میشود که این پدیده تحت عنوان فتوپریودیسم مطرح است. برخی از گیاهان با توجه به بلند بودن طول روزها و برخی کوتاه بودن طول روز گل میدهند. درک زمان مناسب از طول روز، نقش بسیار مهمیدر تولید مثل و بقای نسل گیاهان دارد. این مکانیسمها با تجزیه و تحلیل نور، از جمله شدت، رنگ و یا مدت آن انجام میپذیرد. پروفسور Ulm، استاد گیاهشناسی در دانشگاه ژنو چگونگی پردازش این اطلاعات توسط گیاهان را مطالعه میکند.
گیاه آرابیدوپسیس به عنوان بهترین گیاه مدل، در این مطالعات استفاده شد. این گیاه در کشور سوئیس در ماه می، زمانی که روزها بلند هستند، گل میدهد. محقق ارشد این تیم میگوید: “اکثر مطالعات مربوطه در اتاقهای رشد انجام میشود، از این رو گیاهان نور UV-B را دریافت نمیکنند. این در حالی است که گیاهان دارای گیرندههای این پرتو هستند. زمانی که گیاهان در زیر نور حاوی UV-B رشد کردند، نتایج نشان داد که این پرتو نقش بسیار مهمی در گلدهی آرابیدوپسیس دارد. با این وجود، پروتئینی به نام RUP2 اثر آن را در گیاه مسدود کرده و مانع از گلدهی زودرس میشود. بهعبارتی دیگر، این پروتئین گلدهی به موقع را کنترل میکند.”
انجام مطالعات مولکولی روی این پروتئین نتایج بسیار شگفتانگیزی به همراه داشت. صرفنظر از فصل رویشی، زمانی که گیاه در برابر اشعه UV-B قرار میگیرد، این اشعه باعث تهیج هورمون گلدهی بنام پروتئین FT میگردد. این هورمون به مریستمها رفته و باعث القای گلدهی میگردد. در عوض، پروتئین RUP2 بهطور غیرمستقیم تولید این هورمون را مهار میکند. با این حال، زمانی که طول روز افزایش مییابد، گیرندههای نوری موجود در برگ شروع به تولید فراوان پروتئینهای FT میکنند که علیرغم حضور پروتئین RUP2، گلدهی در گیاه رخ میدهد.
قدم بعدی در این تحقیق، شناسایی ژن مذکور در دیگر گیاهان بخصوص گیاهان زراعی و مهم است. با مطالعه و بررسی این چنین ژنهایی، میتوان قدم مهمیدر تولید مواد غذایی در کشاورزی برداشت.