زیست تودهمدیریت پسماند

پرورش قارچ از بازیافت زباله‌های مواد غذایی

پژوهشگران دانشگاه بوراس (Boras) واقع در کشور سوئد مسئول انجام پروژه‌ای در زمینه تبدیل زباله‌ها و ضایعات مواد غذایی به مواد جدید، سوخت و غذا با استفاده از پرورش قارچ‌ها هستند. امروزه انباشت زباله‌ها و تخریب منابع طبیعی دو مشکل بزرگ زیست‌محیطی هستند. قارچ‌ها قادرند با تبدیل زباله‌ها و ضایعات به مواد مفید در حل این مشکلات راه‌گشا باشند.


محققان سوئدی در حال بررسی دقیق جهت ایجاد رویکردهای مختلف پرورش قارچ‌ با تغذیه از زباله‌ها و ضایعات موادغذایی صنعتی هستند. به‌ طور ویژه، آن‌ها از یک نوع قارچ خوراکی موسوم به آسکومیست (ascomycete) برای تولید طیف وسیعی از محصولات مختلف استفاده می‌کنند.

به‌ گفته محمد طاهرزاده -استاد دانشگاه بوراس و رهبر این پروژه-: “با وجود اینکه این قارچ، پروتئینی اقلیم- هوشمند و مشابه گوشت چرخ‌کرده گاو می‌باشد؛ اما در زمینه‌های تولید رنگدانه‌ها، بیوپلاستیک‌ها، خوراک دام‌ها و اتانول نیز بر روی آن‌ کار خواهد شد.” سه محصول اول مورد بررسی توسط این تیم تحقیقاتی در زمینه‌های تولید موادغذایی، خوراک ماهی و اتانول خواهد بود.

مواد اولیه مورد استفاده در این پروژه، ضایعات و زباله‌های نانوایی‌ها، کارخانه‌های بستنی‌سازی، کارخانه‌های لبنی، شرکت‌های خوراک و فروشگاه‌های موادغذایی خواهند بود. محققان ضایعات را بر اساس خلوص و نحوه خالص‌سازی مواد اولیه و جستجوی فرایندهای بازیافتی مناسب به سه دسته تقسیم می‌کنند.

به‌ گفته طاهرزاده: “این زباله‌ها معمولاً با سایر ضایعات موادغذایی مخلوط شده و در کشورهای مختلف به راه‌های متفاوتی مانند دفن زباله و تولید کمپوست و در سوئد بیشتر برای تولید بیوگاز مورد استفاده قرار می‌گیرند. ما در تلاشیم تا با تقلید از طبیعت و با استفاده از قارچ این ضایعات را به سایر محصولات تبدیل کنیم.”

علاوه‌ بر تأمین مالی حدود دو میلیون یورویی صندوق توسعه اقتصادی اروپا، دانشگاه صنعتی چالمرز در گوتنبورگ سوئد و 18 شرکت سوئدی مشغول به‌ کار در زمینه‌های تولید مواد غذایی، خوراک و سوخت‌های زیستی نیز در این پروژه مشارکت دارند.

بازیافت ضایعات، نه تنها از صنایع غذایی بلکه از جنگلداری و کشاورزی نیز در حال افزایش است. با این حال، به‌ گفته طاهرزاده: “بیشتر فرایندهایی که تا به امروز توسعه یافته‌اند محدود به تولید سوخت‌های زیستی هستند. اما می‌توان تولید مواد جدید را توسعه داد و از زباله تنها به‌ عنوان یک منبع انرژی استفاده نکرد. بسیاری از مواد در آینده کمیاب خواهند شد و این عملکرد می‌تواند نقش مهمی ایفا کند.”

محققان سوئدی در حال برنامه‌ریزی ساخت یک مرکز مطالعات قارچ در بوراس جهت افزایش سطح تحقیقات در زمینه قارچ‌ها در طولانی‌مدت می‌باشد. به‌ گفته طاهرزاده، آن‌ها دارای بیشترین تجهیزات و تخصص و بیش از 20 سال تجربه هستند. این طرح برای خدمت به تمام شرکت‌ها و سازمان‌هایی است که علاقه‌مند به انجام کار در زمینه قارچ‌ها هستند.

قارچ‌ها یک منبع امیدوارکننده برای مواد پایدار هستند. تیم انگلیسی راه‌اندازی بیوهم (Biohm) در حال توسعه روش‌هایی برای ساخت مواد ساختمانی از قارچ‌ها است. در هلند، طراحان به دنبال استفاده از قارچ‌ها برای تولید لباس، مبلمان و دیگر وسایل روزمره هستند. علاوه‌ بر این، شرکت‌هایی مانند GroCycle و AN25 در انگلیس در حال کار بر روی روش‌های پرورش قارچ‌های خوراکی از ضایعات قهوه هستند.

لینک خبر

برچسب‌ها
نمایش بیشتر

نرگس اقبالی

اهل تهران، دانش آموخته کارشناسی ارشد شیمی آلی-پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران. زمینه های پژوهشی مورد علاقه: شیمی دارویی و گیاه داروها، ماشین‌های مولکولی، نانو مواد هدفمند پلیمری و دارویی، شیمی نوری، بیوشیمی

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سـه × 3 =

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن