پیشبینی احتمال عود مجدد سرطان خون در کودکان با قطعات گمشده DNA

✅ محققین استرالیایی سیستم امتیازدهی جدیدی براساس قطعات DNA گمشده یا microdeletion ها ایجاد کردهاند که میتوان از آن برای محاسبه ریسک عود بیماری کودکان مبتلابه سرطان خون استفاده کرد. این سیستم به پزشکان اجازه خواهد داد که بتوانند شانس عود کردن دوباره سرطان را در زیرگروهی از کودکان که درحال حاضر در گروه کمخطر قرار دارند بهتر پیشبینی کنند.
?در این تحقیق بینالمللی که توسط محققین استرالیایی انستیتو کودکان سرطانی سرپرستی میشود، کشفشده که با ترکیب نتیجه آزمایش جستجو برای microdeletion های ژنی خاص که فقط در سرطان خون یافت میشوند و نتایج دو آزمایش دیگر، میتوان روش جدیدی برای دستهبندی بیماران بر اساس ریسک ابتلای مجدد آنان به سرطان در اختیار پزشکان قرار داد که بسیار دقیقتر از روشهای موجود باشد.
?این مطالعه ۴۷۵ بیمار از ۶ بیمارستان کودکان مختلف در استرالیا و نیوزیلند را مورد آزمایش قرار داده است. بیماران همگی کودکانی دارای نوع کمخطر سرطان خون حاد لنفاوی سلولهای B یا BCP-ALL بودند که زیرگونهای از سرطان خون حاد لنفاوی یا ALL است. ALL رایجترین نوع سرطان دوران کودکی با نرخ زنده ماندن نزدیک به ۹۰ درصد است و اغلب کودکان مبتلابه ALL، به سرطان خون حاد لنفاوی سلولهای B مبتلا هستند.
?سرپرست این مطالعه، پروفسور رزماری ساتن میگوید: «تهاجمیترین نوع درمان برای بیماران BCP-ALL معمولاً تنها به حدود ۱۱ درصد کودکانی داده میشد که در دسته ریسک بالا قرار دارند تا از بروز عوارض جانبی در کودکانی که به این درمان نیازی ندارند، جلوگیری شود».
?او دراینباره میافزاید: «کودکان متعلق به دسته ریسک متوسط یا استاندارد در این بررسی، درمانهای ملایمتری نسبت به بیماران گروه ریسک بالا دریافت میکردند. اما در یک نفر از هر شش نفر آنها، سرطان مجددا عود میکرد. مشخصا برخی از این کودکان به درمانهای تهاجمیتری نسبت به آنچه ما فکر میکردیم احتیاج داشتند اما ما چگونه میتوانستیم آنها را شناسایی کنیم؟»
?پروفسور ساتن و همکارانش نوع جدیدی از سیستم امتیازدهی برای تعیین ریسک ابتلای بیماران به سرطان خون را ابداع کردهاند که بر پایه آزمایش مغز استخوان استوار است. این آزمایش تحت عنوان «سلولهای باقیمانده بیماری» یا MRD در انستیتو کودکان سرطانی انجام میشود و میتواند به پزشکان نشان دهد که درمانهای کمخطر آنها ممکن است برای درمان بیمار کافی نباشد.
?به بیان محققین فوق، آزمایش MRD بهقدری حساس است که میتواند حتی یک سلول سرطانی بازمانده از درمان سرطان را درمیان میلیونها سلول مغز استخوان پیدا کند! یافتههای پژوهش فوق اخیرا در مجله British Journal of Hematology منتشر شده است.
?ترجمه: مریم باورساد
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن