چاپ سهبعدی ریزکارخانهها با جوهر زنده!

?#رصد_لحظهای?
?روند توسعه پرینترهای سهبعدی نشان میدهد که ما بهزودی قادر خواهیم بود هر چیزی را بهوسیله آنها تولید کنیم. اما تاکنون مواد مورداستفاده در این فرآیند، مواد بیجانی همچون پلاستیک یا فلزات بودهاند. حالا اما محققین جوهری ساختهاند که حاوی باکتریهای زنده است!
?گروهی از محققین دانشگاه ETH زوریخ در سوئیس به سرپرستی پروفسور آندره استودارت، رئیس لابراتوار مواد پیچیده این دانشگاه، یک دستگاه پرینتر سهبعدی جدید معرفی کردهاند که با مواد زنده کار میکند! این محققین یک نوع جوهر حاوی باکتری تولید کردهاند که بسته به گونه باکتری که در ساخت جوهر آن بهکاررفته است، قادر است ریزکارخانههای بیوشیمیایی را با ویژگیهای خاص آن باکتری چاپ کند.
?این گروه پژوهشی از باکتریهای Pseudomonas putida و Acetobacter xylinum در کارشان استفاده کردهاند. باکتری اول میتواند ماده سمی فنول را که در مقیاس بزرگ در صنایع شیمیایی تولید میشود، بشکند، درحالیکه باکتری دوم نانوسلولزهای فوق خالص را از خود تراوش میکند. این سلولز باکتریایی پایدار، درد را تسکین داده و رطوبت را حفظ میکند و بهاینترتیب میتواند کاربردهای زیادی در درمان سوختگیها داشته باشد.
?ساختار این جوهر از هیدروژلی درست شده است که به بافتهای زنده آسیب نمیزند. خود این هیدروژل از ترکیبی از اسید هیالورونیک، ملکول های قند با زنجیرههای بلند و سیلیس آذرین درست شده است. محیط کشت باکتری هم در جوهر ترکیبشده تا باکتری، همه پیشنیازهای زندگی را در اختیار داشته باشد. با استفاده از این هیدروژل بهعنوان مبنا، محققین میتوانند باکتریهایی با طیفی از خصوصیات دلخواه را به جوهر اضافه کرده و سپس هر نوع ساختار سهبعدی دلخواه را بهوسیله آن چاپ کنند.
?دانشمندان نام ماده چاپ جدید خود را «Flink» گذاشتهاند که خلاصه «Functional Living Ink» یا جوهر زنده کاربردی است. این تکنیک اخیرا در مجله Science Advances معرفی شده است. به بیان محققین، علاوه بر کاربردهای پزشکی و بیوتکنولوژی این جوهر، محققین کاربردهای بالقوه دیگری هم برای آن متصور هستند. بهعنوانمثال اشیائی از این نوع میتوانند برای مطالعه فرآیندهای تخریبی یا شکلگیری زیستلایهها (بیوفیلم) مورد استفاده قرار گیرند.
?همچنین یکی از کاربردهای سودمند آن، چاپ سهبعدی یک سنسور است که مواد سمی محلول آب آشامیدنی را تشخیص میدهد. یک ایده جالب دیگر میتواند ساخت فیلترهای حاوی باکتری برای استفاده در آلودگیهای فاجعهبار نفتی در اقیانوسها و دریاها باشد. البته ابتدا باید بر چالشهایی مثل زمان چاپ کُند و مقیاسپذیری دشوار این جوهر غلبه کرد. قابلذکر است درحال حاضر تولید سلولز توسط باکتری Acetobacter برای کاربردهای زیستپزشکی، چندین روز به طول میانجامد. اما دانشمندان معتقدند که میتوانند سرعت این فرآیند را افزایش داده و آن را بهینهسازی کنند.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن