چگونگی رهایش اینترلوکین-1 از سلولها

✅ محققان بیمارستان کودکان شهر بوستون آمریکا برای اولین بار موفق به پیدا کردن مولکولی شدهاند که رهایش اینترلوکین-۱ (IL-1)، بخش حیاتی سیستم ایمنی ذاتی در پاسخ به عفونتها، را تسهیل میکند. محققان تاکنون نمیدانستند که مکانیزم رهایش آن از سلولهای ایمنی چیست. بسیاری از پروتئینها سیگنال ترشحی دارند که به واسطه آن از سلول خارج میشوند. برخی بر این باور بودند که IL-1 این سیگنال را ندارد و از سلولهای مرده که اجزاء آن بیرون ریختهاند خارج میشود.
? IL-1 عضو بسیار قوی از خانواده بزرگ مولکولهای سیگنالینگ، سایتوکاینها، است و در پاسخهای التهابی و ایمنی نقش دارد. بسیاری از داروهای ضد التهاب از جمله داروی آناکینرا (Anakinra) که برای درمان آرتریت روماتوئید، بیماریهای عفونی سیستماتیک، نقرس و تصلب شراین به کار میرود مانع از رهایش IL-1 میشود.
? بررسی اخیر انجامشده در بیمارستان کودکان بوستون نشان میدهد که پروتئینی به نام gasdermin D در دیواره سلولهای دربردارنده میکروبها سوراخهای ایجاد میکند و از آنها IL-1 و سایر سایتوکاینها خارج میشوند. در این حین سلول نیز با مکانیزم پیروپتوزیس، یکی از مکانیزمهای مرگ سلولی، میمیرد.
? این ایده که سلولهای ایمنی خودشان را در عوض رهایش IL-1 فدا کنند، در نظر محققان قانعکننده نبود. سلولهای ایمنی نیاز دارند که زنده بمانند تا وظایف خود از جمله ایجاد لنفوسیتهای T خاطره را انجام دهند. لنفوسیتهای T خاطره میتوانند پاسخ ایمنی قویتر و سریعتری نسبت به اولین مواجهه سیستم ایمنی بدن با مهاجم تولید کنند.
? سال گذشته محققان گزارش کردند که IL-1 از سلولهای دندریتیک زنده، سلولهای ایمنی که آنتیژن را به لنفوسیتهای T عرضه میکنند، نیز ترشح میشود. آنها نشان دادهاند که سلولهای دندریتیک وارد hyperactivated phase میشوند. در این حالت IL-1 را رها میکنند تا توانایی خود برای فراخواندن لنفوسیتهای T خاطره را بالا ببرند. اما این سوال که چگونه IL-1 رها میشود بیپاسخ ماند.
? در بررسی جدید انجامشده نشان داده شده است که gasdermin D در دیواره سلولهای hyperactivated سوراخهای ایجاد میکند به حدی کم که سلول از بین نرود و به حدی زیاد که IL-1 به میزان کافی خارج شود.
? در واقع پاسخ سیستم ایمنی مانند نگرش چینیان باستان، یین و یانگ، است: اگر پاسخ بسیار ضعیف باشد، بدن نسبت به عفونتها حساس میشود. اگر پاسخ بسیار قوی باشد، به بیماریهای خودایمنی و عفونتهای جدی مانند سپسیس تبدیل میشود.
? مهارگر gasdermin D برای بررسی راهی برای جلوگیری از بیماریهای التهابی همچون سپسیس مورد مطالعه قرار گرفته است.
? محققان هم اکنون در حال مطالعه بر روی لیپیدی به نام oxPAPC هستند که سلولهای دندریتیک را وارد hyperactivated phase میکند تا با رهایش IL-1 از سوراخهای ایجاد شده لنفوسیتهای T خاطره را فعال کند. همچنین در پی آن هستند که آیا میشود gasdermin D را مستقیماً تحریک کرد تا باعث رهایش IL-1 شود و پاسخ ایمنی نسبت به واکسنها ایجاد کند تا اثر قویتر و طولانیتری داشته باشند.
? ترجمه: ریحانه خالقی
✅ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی