ژنتیک و آلودگی، عامل تشدید علائم آسم

به گفته محققان مؤسسه ملی بهداشت، بیماران مبتلا به آسم با پروفایل ژنتیکی خاص، علائم شدیدتری را به هنگام قرارگیری در معرض آلودگی ترافیکی نشان میدهند. این تیم تحقیقاتی همچنین دریافتند که بیماران مبتلا به آسم فاقد این مشخصات ژنتیکی، حساسیت کمتری به آلودگی ترافیکی داشته و علائم آسم ضعیفتری را تجربه میکنند.
نتایج این مطالعه بر اساس تنوع ژنتیکی و تفاوتهای جزئی در DNA است که هر فرد را منحصر به فرد میسازد. برای درک این مفهوم، باید مانند ژنها فکر کنیم که دستورالعملهای نوشته شده برای ساخت پروتئین هستند.
همه انسانها ژنهایی مشابه دارند؛ به عبارت دیگر دستورالعملهای پایهای یکسانی دارند، اما در برخی افراد یک جفت باز DNA تغییر یافته است. این نوع رایج از تنوع ژنتیکی، پلیمورفیسم تک نوکلئوتیدی یا SNP نامیده میشود و میتواند مسیر پروتئینها را تغییر داده و افراد را کم و بیش مستعد بیماری کند. محققان چهار SNP را مورد بررسی قرار دادند که در یک مسیر بیوشیمیایی یکسان، منجر به پاسخ التهابی در بدن میشوند. آنها در پی این هستند که آیا ترکیبهای مختلف SNPs به همراه قرارگیری در معرض آلودگی، ممکن است علائم را در یک فرد مبتلا به بیماری التهابی مانند آسم بدتر کند یا خیر.
آنها اطلاعاتی در مورد SNPs، شدت علائم آسم و آدرس ۲۷۰۴ بیمار مبتلا به آسم را جمعآوری کردند. سپس شرکتکنندگان را به سه گروه تقسیم کردند:
۱- واکنشدهندههای شدید یا کسانی که به آلودگی هوا بسیار حساس هستند و احتمال التهاب در آنها بالاست.
۲- واکنشدهندگان با شدت حساسیت کمتر نسبت به آلودگی هوا که احتمال التهاب کمتری هم دارند.
۳- کسانی که در میانه هستند.
این تیم از آدرس شرکتکنندگان برای محاسبه فاصله آنها از جاده اصلی استفاده کرد. دادهها نشان داد که سطح آلودگی هوا در نزدیکی جادههای اصلی افزایش مییابد.
محققان دریافتند افرادی که از آسم رنج میبرند و واکنش شدید به آلودگی نشان میدهند و در نزدیکی جادههای با ترافیک سنگین زندگی میکنند، بدترین علائم آسم مانند تنفس سخت، درد قفسه سینه، سرفه و خسخس سینه را در مقایسه با سایر گروهها دارند. در مقابل، بیماران مبتلا به آسم که واکنش ضعیفتری به آلودگی داشتند و دورتر از جادههای شلوغ زندگی میکردند، علائم خفیفتری نشان دادند. این کار کیفیت زندگی برای افراد مبتلا به آسم را بازگو میکند.
بر اساس این تحقیق، محققان پیشنهاد میکنند افرادی که به آلودگی ترافیکی واکنش شدید نشان میدهند، از فیلترهای تصفیه هوا مانند HEPA برای خانه خود استفاده کنند. نتایج این مطالعه بر اهمیت اثر متقابل ژن و محیط در پیشرفت بیماری تأکید دارند.
این تحقیق نمونهی خوبی از چگونگی پیشگیری از بیماری در سطح فردی است و درمانها را با توجه به نیازهای فردی مطابقت میدهد. به این ترتیب میتوان درمانها و اقدامات پیشگیرانه کارآمدتری داشت، در عین حال هزینههای مراقبتهای بهداشتی را نیز کاهش داد.
☑ لینک خبر