ژنها چگونه رفتار را تعیین میکنند؟

✅ DNA برخی از کرمهای حلقوی که فقط ۳۰۲ نورون دارند و طولشان به چند میلیمتر میرسد با انسان که بیش از ۸ میلیارد نورون دارد شباهت دارد. این کرمها با نام Caenorhabditis elegans (C. elegans) شناخته میشوند.
? شاخصهای رفتاری همچون عشق و احساس گناه، میتوانند انسانها و حیوانها را از هم متمایز کنند اما تکامل به ما خواهد گفت؛ ژنهایی که در نهایت باعث ایجاد رفتارها میشوند از کجا منشأ گرفتهاند. مطالعه خیلی از موجودات اولیه می تواند اطلاعات رفتاری زیادی را در اختیار ما قرار دهد.
? برخی از کرمها همچون انسانها خانهنشین هستند و در منطقهای که شرایط و غذای مناسب دارد زندگی میکنند و به ندرت آن محل را ترک میکنند فقط زمانی که مواد غذایی به حد صفر برسد از آن مکان خارج میشوند. اما گروهی دیگر از همین کرمها هرگز در یک نقطه ساکن نمیشوند و دائما در حال جابجا شدن هستند و حتی حاضرند مقادیر زیادی از غذا را نیز ترک کنند.
? محققان این تفاوت رفتاری را به ژنها نسبت داد و بعد از غربالگری ژنوم C. elegans متوجه شد که ژنی وجود دارد که سیری را در مغز حیوان زمانی که قصد مهاجرت برای یافتن غذای جدید دارد را القاء میکند. این ژن میتواند به آدرنالین که تنظیم کننده استرس است نیز پاسخ دهد. این یافتهها مثالی از چگونگی ارتباط رفتارهای پیچیده به بخشهای مختلف، از جمله فعالیت یک ژن هستند.
? مطالعه بعدی بر روی موشها بود. در طبیعت دو مدل موش وجود دارد که بسیار شبیه هستند اما به لحاظ بزرگ کردن بچههای خود با هم فرق دارند. گروه اول که با عنوان Oldfield شناخته میشوند که تک همسری هستند. پدر و مادر نقش مساوی در پرورش فرزندان دارند. موش پدر وظیفه ساختن لانهای امن را برای حمایت از فرزندان خود بر عهده دارد و گروه دوم که موشهای deer خوانده میشوند دارای سیستم چند همسری هستند. موشهای ماده و نر هیچ کدام بعد از جفتگیری با یک موش، تعهدی نسبت به آن ندارند و به سراغ موش دیگری میروند و مجددا جفتگیری میکنند. محققین با تغییر فرزندان بین والدین دو گروه تغییر چندانی را در رفتار هیچ کدام از گروهها مشاهده نکردند.
? تحقیقات بیشتر مشخص کرد که Vasopressin موجود در مغز بر روی رفتار موشها تأثیر میگذارد. در موشهای deer بر خلاف گروه outfield میزان این هورمون در ناحیه هیپوتالاموس بسیار بالا است. تزریق این هورمون به موشهای outfield باعث تغییر رفتار آنها و نزدیک شدن عملکرد آنها به گروه دیگر شد.هورمون Vasopressin مختص موشها نیست و در مغز انسان نیز وجود دارد و بر روی رفتار والدین نیز میتواند مؤثر باشد.
? در خیلی از مطالعات در قلمرو حیوانات عواملی که موجب ارتباط گروههای مختلف میشوند جذاب هستند. یک جد مشترک، مغز ما و ژنوممان را به دیگر حیوانات پیوند میدهد. بنابراین شباهتهای رفتاری بین حیوانات و انسانها از جمله مراقبت والدین و جنگطلبی وجود دارد. در نتیجه مطالعه مکانیسمهای نورونی و ژنتیکی و ارتباط آنها با رفتار حیوانات به نحوی، میتواند مطالعه رفتار خود ما باشد.
? ترجمه: زمزم جوادی
☑لینک خبر
☑لینک مقاله
☑عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑عضویت در کانال زیست فن