ژن های باروری گیاه در خدمت حشرات

گروهی از دانشمندان دانشگاه Toledo جزئیات جدیدی در رابطه با ارتباط حشرات و گیاهان ارائه کردند. نتایج تحقیقات آنها از فرصت جدیدی برای حفاظت از انگور در برابر یک آفت مهم کشاورزی خبر میدهد.
شته فیلوکسرای مو (Daktulosphaira vitifoliae) باعث به وجود آمدن گال بر روی ریشه و سطح زیرین برگهای انگور میشود. گال یک اندام گیاهی کوچک است که میتواند شبیه زگیل، گل یا میوه باشد و یک مکان محافظتشده را برای تغذیه و تکثیر حشرات فراهم میکند. گالها با ایجاد اختلال در جذب ترکیبات مورد نیاز گیاه و نیز مسیر فتوسنتزی، به درخت انگور آسیب میرسانند و تولید محصول آن را کاهش میدهند. زیست شناسان کشف کردند که شته فیلوکسرای مو با تخم میگذاری، ژنهای مسئول تولید مثل گیاه را در جهت ایجاد گال هدایت میکند.
دکتر Heidi Appel استاد گروه علوم زیستمحیطی دانشگاه Toledo گفت: “هنگام ایجاد گال روی برگ، ژنهای مسئول تولید گل نیز روی برگ حضور دارند که نباید فعال شوند؛ اما این حشره با ایجاد تغییراتی، سیگنالهای خود را وارد میکند تا نتیجه ای شبیه گل حاصل شود.”
دکتر Appel و Jack Schultz، اظهار داشتند که چارلز داروین این ایده را در سال ۱۸۶۷ حدس زده بود. او درجه خاصی از شباهت را بین ساختار درونی گال و داخل میوه هلو توصیف کرده بود.
دکتر Schultz گفت: “ما فرضیه داروین و نیروهای حشره را موردبررسی قراردادیم. سپس دریافتیم گیاه از همان ژنهای ساخت گال برای ایجاد گل یا میوه استفاده میکند. بر این اساس میتوانیم آفتکشی زیستی ایجاد کنیم تا هورمونهای گیاه را که در زمانهای مختلف فعال میشوند، کنترل کند. این درحالی است که انگورهای آمریکای شمالی، توانایی مقاومت در برابر شته فیلوکسرای مو را دارا هستند. پس یکی دیگر از گزینههای پیشگیری این است که گیاهان را در جهت ایجاد مقاومت ژنتیکی پیوند زنیم.”
درنتیجه دانشمندان میتوانند با شناسایی ژنهای مسئول تولید گال که در اثر حمله حشره فعال میشوند، راهی برای جلوگیری از حمله حشرات به گیاه پیدا کنند.