کاهش فراوانی «ژن خوب» در فرزندان با افزایش سن والدین

✅تحقیقات دانشمندان ایسلندی نشان میدهد که سن والدین میتواند بر وجود جهشهای ژنتیکی بیشتر در ژنوم فرزندان تأثیر داشته باشد.
?تحقیقات جدید نشان میدهند که هر چه والدین به ویژه پدران، مسنتر باشند، احتمال وجود جهشهای ژنتیکی در ژنوم فرزندانشان بیشتر میشود.
?در این تحقیق همچنین، بزرگترین بانک اطلاعاتی شناختهشده تاکنون برای DNM ها، گزارش شده است. DNM به تغییر در ژنهایی که برای اولین بار در یک خانواده دیده میشوند و به دنبال ایجاد جهش ژنتیکی در تخمک یا اسپرم والدین به وجود میآیند، گفته میشود.
?درک فرایندهای مربوط به موتاسیون یا جهش که در اصل، باعث ایجاد تنوع ژنتیکی در ژنوم انسان میشود، برای علم ژنتیک پزشکی و مطالعات تکاملی بسیار مهم است.
?دانیل گودجارتسون و همکارانش از دانشگاه ایسلند، برای بررسی این موضوع، توالی کل ژنوم ۱۴،۶۸۸ ایسلندی را آنالیز کردند که این تعداد مشتمل بر ۱۵۴۸ نفر و والدینشان بوده است.
?محققین فوق در جریان مطالعه خود، تعداد ۱۰۸،۷۷۸ DNM با کیفیت بالا را با میانگین DNM 70.3 در هر خانواده شناسایی نمودند. گودجارتسون و همکارانش دریافتهاند که تعداد DNM های دریافتی بچهها از مادرانشان، به ازای هر سال افزایش سن آنها، به میزان ۰.۳۷ افزایش مییابد. این در حالی است که مقدار فوق برای پدران، حدودا چهار برابر یعنی ۱.۵۱ برای هر سال افزایش سن در آنها است!
?با این حال محققین فوق نتیجه گرفتهاند که تعداد جهشهای خوشهای در ژنوم بچهها، با زیاد شدن سن مادر، افزایش بیشتری نسبت به سن پدران پیدا میکند و اندازه و گستره خوشههای DNM به ارث رسیده از مادران، بزرگتر از پدران است. همچنین بر اساس این نتایج، انواع مختلف DNM هایی که از مادران دریافت میشوند، به طور قابلتوجهی با افزایش سن آنها، تغییر میکنند.
?قابل ذکر است مقاله علمی پژوهشی برگرفته از این مطالعه در مجله بینالمللی نیچر منتشر شده است.
?ترجمه و بازنویسی: محمدرضا دلفیه
☑️ لینک خبر
☑️ لینک مقاله
☑️ عضویت در زیست فن پزشکی مولکولی
☑️عضویت در کانال زیست فن