برنجتنش های غیر زندهکریسپرهورمون ها و فاکتورهای رشد گیاهی

شناسایی ژن مسئول در بیوسنتز هورمون استریگولاکتون

ویژگی ظاهری و مقاومت به انواع تنش‌ها، نقش مهمی ‌در کارایی گیاهان دارند. در بسیاری از گیاهان مانند برنج، هورمون استریگولاکتون تأثیر به سزایی در بروز ویژگی‌های مذکور دارد. اخیرا محققان موفق به شناسایی ژن OsCCD7 در بیوسنتز این ترکیب شده‌اند.


طی انقلاب سبز، یکی از ویژگی‌های اصلاحی برای تولید میزان بالای محصولات، پاکوتاهی بود. بنابراین ظاهر گیاه به عنوان یکی از عوامل بسیار مهم در برنامه‌های به‌نژادی مطرح است؛ از این رو، مطالعه ژن‌های درگیر در ساختار گیاه نیز همواره مدنظر محققان بوده است. زیرا شناسایی این ژن‌ها می‌تواند در تولید و معرفی ارقام پرمحصول و مقاوم نقش داشته باشد. در گذشته، شناسایی این ژن‌ها به‌طور سنتی و تصادفی صورت می‌گرفت اما امروزه برخی از روش‌های اصلاحی مدرن هم‌چون ویرایش ژنوم با سیستم کریسپر، باعث افزایش دقت و صرفه‌جویی در زمان و هزینه شده است.

در تحقیق انجام شده توسط Haroon Butt و همکارانش بر روی بیوسنتز استریگولاکتون در گیاه برنج، از سیستم کریسپر برای ایجاد جهش در جایگاه ژن OsCCD7 استفاده شد. استریگولاکتون نوعی هورمون گیاهی است که نقش‌های فراوانی مانند تعیین تعداد جوانه، تنظیم رشد ریشه‌های اصلی و جانبی و هم‌چنین فعالیت در تنش‌های زیستی و غیرزیستی در گیاهان دارد.

نتایج این تحقیق نشان از ممانعت بیوسنتز استریگولاکتون در گیاهان جهش‌یافته در جایگاه ژن OsCCD7 و مقدار کم در بذور در حال جوانه‌زنی، نسبت به گونه‌های وحشی داشت. این نتایج تاییدی بر نقش ژن OsCCD7 در بیوسنتز استریگولاکتون می‌باشد. این مطالعه می‌تواند در مهندسی بیوسنتز این هورمون در دیگر گیاهان به منظور دستیابی به گیاهانی با ویژگی‌های ظاهری کارآمدتر و مقاوم به تنش‎ها کمک شایانی کند.

✅ لینک خبر
✅ لینک مقاله

Rate this post
نمایش بیشتر

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
EnglishIran
بستن
بستن